open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljan odlukom
Milinović kažnjen zbog banjalučkih terena na kojima je igrao Đoković, najavio ostavku
Draško Milinović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, ujedno i prvi čovjek Teniskog saveza RS, zbog utvrđenog sukoba interesa novčano je kažnjen.
20.02.2024. u 20:11
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić, Dodik, Hurtić, Milinović...: Zbog sukoba interesa neko kažnjen, neko pomilovan, a neko čeka na red
 

Njemu će, "presudila" je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine, šest mjeseci od plaće biti odbijano po deset posto.

Kazna nije onakva kakva je predložena, s obzirom na to da je prijedlog bio da se Milinoviću odbije 50 posto plaće na period od šest mjeseci.

Milinović, nezadovoljan odlukom Komisije, najavio je da povlači kandidaturu za predsjednika Teniskog saveza BiH, a najavio je ostavku na sadašnju funkciju u entitetskoj teniskoj kući.

Milinović je generalni direktor RAK-a, kao i prvi čovjek Teniskog saveza RS koji se finansirao iz budžeta i to 2020. godine u iznosu od 324.000 KM; 2022. godine tri miliona KM, a 2023. čak 12,5 miliona KM.

Milinović i Dodik: Obilazak radova FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL 

Transparency International je u martu 2023. godine uputio prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja provođenja tendera za izgradnju terena u Banjoj Luci, a koji su "nikli" za potrebe turnira "Srpska open". Sredstva za osigurali Grad Banja Luka i Vlada RS, ali se izbjeglo raspisivanje tendera tako što je novac prebačen u vidu granta Teniskom savezu RS. Transparency International je tada, pozivajući se na pisanja medija, objavio da se radi od iznosu većem od 20 miliona KM.

VEZANI TEKST - Policija izuzela dokumentacija o izgradnji teniskih terena za turnir u Banjoj Luci
 

- Tako je Teniski savez bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uvjetima i cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50 posto. U ovom slučaju gotovo sva sredstva izdvojena za ovaj projekat su javna, a član 7. Zakona propisuje da se on primjenjuje i za ugovore koje ugovorni organ direktno subvencioniše sa više od 50 posto, ako ti ugovori uključuju radove na objektima namijenjenim za sport - naveli su tada iz ove nevladine organizacije, uz napomenu da je zbog istog slučaja prijava upućena i Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH protiv predsjednika TSRS Draška Milinovića.

VEZANI TEKST - Milorad Dodik izvrijeđao Đokoviće: Auuu, ciganija poprilična...
 

U martu 2023., pisao je portal Capital.ba, MUP RS je izuzeo dokumentaciju iz Gradske uprave Banja Luka vezanu za gradnju teniskih terena, a turnir u u gradu na Vrbasu, na kojem je sudjelovao i svjetski reket broj jedan Novak Đoković, s ukupnim nagradnim fondom od 630.705 eura, održan je od 17. do 23. aprila prošle godine.

Organizacija takvog događaja iziskivala je mnogo napora, a saradnja s Novakom Đokovićem i njegovim timom nije bila nimalo lagana, posvjedočio je kasnije predsjednik RS-a Milorad Dodik.

- Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u p...u materinu. Uf... Naši ljudi to sve doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao. Auuu... Ciganija poprilična, mogu ti reći. Oni saradnici njegovi, još izgubi u polufinalu, odnosno četvrtfinalu. A mi sve bazirali... - kazao je Dodik gostujući na RTS-u.

U međuvremenu, ATP je banjalučki turnir precrtao iz kalendara, tako da će ljubitelji tenisa ove godine ostati uskraćeni za spektakl, a tereni na koje su spiskani milioni zjapit će prazni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.