open-navfaktor-logo
search
Suđenje ili show
Milorad Dodik, optuženik sa ranije preuzetim obavezama: Slijede odgode ročišta i ponižavanje države, ako Sud BiH dozvoli
Sud Bosne i Hercegovine odgodio je početak suđenja predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku, koje je bilo zakazano prije dva dana u ovom sudu.
24.11.2023. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Službena posjeta optuženika Dodika Mađarskoj ili kako uz pomoć Orbana izbjeći ročište u Sudu BiH

Sud je, kako je ranije potvrđeno, prihvatio zahtjev Dodikovog branioca Gorana Bubića za odlaganjem ročišta, te novi glavni pretres zakazao za 6. decembar.

Na naš upit šta je konkretno sadržavao zahtjev Dodikovog branioca, te koje je zakonsko uporište da mu Sud izađe ususret, iz Suda BiH nam je odgovoreno:

- Sud je, shodno relevantnim odredbama ZKP-a BiH koje se odnose na rukovođenje glavnim pretresom, ocijenio da je zahtjev za odlaganje ročišta opravdan, cijeneći dostavljenu dokumentaciju optuženog u kojoj su izneseni razlozi o nemogućnosti pristupanja na zakazano ročište, te utvrdio da se radi o objektivnim razlozima nastalim prije zakazivanja termina ročišta.

Formalno-pravni razlozi su, dakle, ispunjeni i Sud je u svakom slučaju donio zakonitu odluku, iako se opravdano sumnja da su Dodikove "ranije preuzete obaveze" u ovom slučaju inscenirane, upravo kako bi izbjegao ročište u Sudu Bosne i Hercegovine i na taj način nastavio ponižavati ovu pravosudnu instituciju.

Dodik je, podsjetimo, u izjavama za medije ovih dana ustvrdio kako je jedini on u ovom procesu "legalan", jer je on "izabrani predsjednik RS-a", a Tužilaštvo i Sud BiH su "neustavni", dok je visoki predstavnik "nametnut i nelegalan".

Pitanje je da li će se Dodik pojaviti i na ročištu zakazanom za 6. decembra, s obzirom na to da je prije tri dana na press konferenciji naveo da će boraviti u Briselu "gdje je rezervisao hotel od 5. decembra i dalje" ili će i dalje nastaviti koristiti pravne začkoljice, a kako bi što duže "zavlačio" Sud u predmetu koji bi mogao biti završen za svega nekoliko održanih ročišta, a obzirom na to da se radi o jednom od tzv. "papirnih predmeta" u kojima je vrlo jednostavno utvrditi da li je neko odgovoran za kršenje zakona ili ne.

Da je to tako svjedoči i izjava njegovog branica Bubića, koji je kazao kako mu je "žao što Sud BiH odbrani predsjednika RS-a nije pružio priliku da iznese prijedlog slobodnih termina za nastavak glavnog pretresa". Bubić je kazao kako Dodik "ima mnogo aktivnosti i u narednom periodu, te je zbog toga bilo važno da je Sud odbrani pružio priliku da usaglase termin".

Iako prema Zakonu o krivičnom postupku, sudija, odnosno predsjedavajući sudskog vijeća, može kazniti stranke u postupku zbog nedolazaka na ročišta - tužioce i advokate novčanim kaznama, a optužene pritvorom, ukoliko oni u međuvremenu dostave dokaz da su bili opravdano odsutni, oni neće ni biti kažnjeni. Tako da Dodik kao čovjek "koji ima mnogo aktivnosti u narednom periodu" i s obzirom na to da obavlja funkciju koju obavlja uvijek može naći neki izgovor da se, ako ne želi, ne pojavi na Sudu.

A koliko jedan predmet pred sudom može biti razvlačen, najbolje govori primjer "suđenja" u predmetu koji se, paradoksalno, naziva "Pravda", odnosno u predmetu Alija Delimustafić i ostali.

Optužnica u predmetu "Pravda" koja bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH i još 37 osoba tereti za organizirani kriminal i više krivičnih djela, potvrđena je još u oktobru 2017. godine.

Predmet je tokom godina razdvojen na tri djela, zakazano je više od 50 ročišta, ali je svako od njih odgođeno, a optuženima još nikad u sudnici nije pročitana optužnica.

Razlozi za odlaganje bili su šaroliki - od nedovoljno velike sudnice u sarajevskom Kantonalnom sudu u koju mogu stati svi optuženi, preko nedolaska optuženih, branilaca, bolesti... Predmet je vremenom doveden do apsurda i nezapamćen je u pravosudnoj praksi kako BiH, tako i regije, a vjerovatno i šire.

Prvooptuženi Delimustafić je uz kauciju od milion KM 2019. godine izašao iz pritvora od kada se brani sa slobode, a do sada je ovaj proces koji, kako rekosmo, nikad nije ni počeo, porezne obveznike ove države koštao također više od pola miliona KM.

VEZANI TEKST - Ponovo odgođen početak suđenja ljekarima optuženim za smrt Džene Gadžun

Još jedan predmet koji u posljednje vrijeme javnost pomno prati je predmet protiv troje ljekara koji su optuženi za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja. Ni ovaj proces nije kako treba ni krenuo, a već je više ročišta odgođeno nego što ih je održano.

Najprije je prvo ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih odloženo, jer je jednom od optuženih dr. Suadu Rožajcu uoči samog ročišta pozlilo, te ga je iz sarajevskog Kantonalnog suda odvezla Hitne pomoć.

Nakon što su na sljedećem ročištu sve troje negirali krivnju za ono za što su optuženi, već naredno je ponovo odgođeno zbog nedolaska advokata jednog od troje optuženih ljekara.

Još dva ročišta odgođena su zbog bolesti sudije, a izvjesno je da ni ono zakazano za narednu sedmicu neće biti održano iz istog razloga.

Sistem je očigledno šupalj, a za vjerovati je, iako on tvrdi drugačije, da će Dodik iskoristiti sve načine da svaku pravnu šupljinu unutar njega i iskoristi.

Tome u prilog ide i najnovija najava predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića koji je izjavio da će pokrenuti usvajanje zakona o imunitetu s ciljem da se zaštite sve institucije koje u praksi sprovode usvojene odluke u NSRS-u.

Stevandić je naveo da se uvođenjem zakona o imunitetu "nikada više neće moći voditi sudski procesi protiv zvaničnika, kao što se trenutno sudi predsjedniku RS-a zato što je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine RS-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.