open-navfaktor-logo
search
Veličanje zločinaca
Milovan Bjelica: "Radovan Karadžić je i sad predsjednik RS i bit će sve dok ona postoji"
Milovan Bjelica, načelnik Sokoca i jedan od čelnika SDS-a, poručio je kako je Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, za njega i danas predsjednik entiteta Republika Srpska.
17.12.2023. u 13:04
get url
text

Iako Bjelica, koji se na Crnoj listi SAD-a nalazi od 2004. godine, nakon što su ga tada uhapsile tadašnje međunarodne Stabilizacijske snage (SFOR), vrlo dobro zna da je veličanje ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini više od dvije godine (28. juli 2021.) krivično djelo, on od toga ne preza.

- Radovan Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske. Ne treba tu dodavati nu umetati ono "bio", on je to i sada i bit će dok postoji Republika Srpska. Za mene lično on je i sad Predsjednik, jer kada god čujem tu riječ prvo pomislim na njega. Ostali obnašaju tu funkciju, funkciju koju je on stvorio - napisao je Bjelica u autorskom tekstu koji je objavljen na zvaničnoj web stranici Općine Sokolac.

Bjelica je čestitao Sokočanima i Romanijcima što su, kako dodaje, "prvi digli glas protiv bjelosvjetske političke mafije".

- U Sokocu je organizovan prvi miting podrške dr. Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću zbog raspisivanja potjernice povodom optužnice za ratne zločine, 12. februara 1996. godine. Tom prilikom obratio se i akademik Ljubomir Zuković riječima: "Ko valjan posao prvi započne, taj je i najbolji! Zato i hoću vama Sokočanima i svim Romanijcima najprije da čestitam to što ste prvi, prema tome, dosad i jedini, na ovaj način digli glas protiv bjelosvjetske političke mafije, a od svih mafija ta je najopasnija i najprljavija". I zaista je dobro rekao akademik Zuković ta bjelosvjetska mafija je Radovana osudila i utamničila u Engleskoj gdje nema pravo na posjete, da čita, piše, nema pravo na jastuk, stolicu, a sa porodicom mora da priča na engleskom jeziku - napisao je Bjelica.

U martu 2019. godine, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u BiH Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Nakon hapšenja u Beogradu 2008. godine, suđenje Karadžiću u Hagu počelo je 2009. godine, a prvostepenom presudom u martu 2016. godine osuđen je na 40 godina zatvora.

Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.