open-navfaktor-logo
search
Protiv agresije
Miniailo: Skup podrške u Sarajevu važan signal za Ukrajinu, ali i za Bosnu i Hercegovinu
Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Miniailo smatra da je jučerašnji skup podrške u Sarajevu važan signal za Ukrajinu, ali važan i za Bosnu i Hercegovinu.
10.05.2022. u 14:30
get url
text

- Bosna i Hercegovina stoji uz Ukrajinu, u najtežim vremenima za Ukrajinu. Bosna i Hercegovina je također preživjela agresiju trideset godina prije, previše osoba je stradalo u agresiji. Isto se dešava i u Ukrajini, na isti način. Moskovska propaganda, koja je još izvjesna i u BiH, prisutna je u Ukrajini - kazao je za Fenu Miniailo. Ističe da je prisustvovao jučerašnjem skupu podrške u Sarajevu - zajedno sa građanima, bh. zvaničnicima i liderima nekih političkih stranaka.

Upitan za obilježavanje Dana borbe protiv fašizma u Banjoj Luci i transparente podrške Rusiji koji su se mogli vidjeti tokom marša "Besmrtnog puka" Miniailo je kazao da "Ukrajinci također su protiv fašizma u Ukrajini - ako se ruska vojska povuče iz Ukrajine što prije u Ukrajini neće biti još fašizma, zato što ruska vojska danas je i fašistička".

Za trenutnu situaciju u Ukrajini Miniailo kaže da je vrlo ozbiljna, a više od deset miliona stanovnika je raseljeno ili su u izbjeglištvu izvan Ukrajine.

- Ruska vojska pokušava urušiti infrastrukturu. Sav svijet je vidio kako Rusija raketira željezničke stanice, uništava teatar sa napisom "Djeca", tržne centre. Mariupolj nije jedini potpuno urušeni grad. Nažalost, takvih gradova ima više u Ukrajini. Zbog toga ima problema i sa hranom i sa vodom, ima problema i u saobraćaju. Situacija je ozbiljna zato što je Rusija ovaj rat pripremala najmanje 20 godina - naglasio je otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo.

Mirna protestna šetnja u znak podrške ratom zahvaćenoj Ukrajini održana je u Sarajevu, na Dan Evrope. Organizatori su udruženja ratnih žrtava u Bosni i Hercegovini predvođena Pokretom "Majke enklava Srebrenica i Žepa". U toj inicijativi njima su se pridružili i predstavnici bh. vlasti i institucija, kao i drugi građani. Apelovali su na zaustavljanje rata u Ukrajini i spas nedužnih žrtava ratnih strahota u Mariupolju te u drugim neuralgičnim tačkama ovog rata. Naglasili su da Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobro razumiju njihove patnje jer su i sami bili izloženi neizrecivim stradanjima tokom proteklog rata s početka devedesetih godina dvadesetog vijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.