open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Ministar Amidžić: One koji kupuju prvu nekretninu osloboditi od PDV-a
Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica, rekao je resorni ministar Srđan Amidžić.
19.11.2023. u 13:16
get url
text

Amidžić je obrazložio prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV-a koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.

- Pojednostavljeno, na 100 hiljada KM svako ko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 hiljada maraka uštede - rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretnine u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjene Zakona.

Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda

Očekuje se mišljenje entitetskih vlada, a smatra se da bi Republika Srpska ovim izgubila oko 50 miliona maraka budžetskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje privredne aktivnosti.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.