open-navfaktor-logo
search
Riješena dilema
Ministar Bečarević: Cijene grijanja u Sarajevu se neće mijenjati, bez obzira što se traži poskupljenje gasa
Toplane Sarajevo počinju sa grijanjem u nedjelju po staroj cijeni, potvrdio je ministar Almir Bečarević.
13.10.2023. u 14:33
get url
text

- Prema posljednjem mišljenju koje je dalo Stručno nezavisno tijelo Vlade Kantona Sarajevo neće doći do povećanja cijene grijanja, bez obzira ako Vlada Federacije FBiH prihvati molbu Energoinvesta, dobavljača zemnog gasa za BiH o poskupljenju prirodnog gasa za pet posto – izjavio je za Faktor Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Iz Toplana Sarajevo poručuju svojim korisnicima da grijna sezona u Kantonu Sarajevo zvanično počinje 15. oktobra. Od oktobra 2023. do januara 2024. godine plaća se puna cijena grijanja.

- Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije je propisan dnevni režim zagrijavanja u periodu od šest do 22 sata, a prema kretanju vanjske temperature zraka. Prema Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, obaveza je upravitelja zgrada održavanje zajedničkih dijelova instalacija centralnog grijanja, te da se u slučaju potrebe za hitnom intervencijom trebate obratiti upraviteljima – navode iz Toplana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.