open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministar Bečarević od javnosti traži informacije ko je direktor KJKP Rad
Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, uputio je saopćenje u kojem od javnosti traži informacije o tome šta se dešava u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad jer ih oni nemaju. 
05.10.2023. u 10:54
get url
text

VEZANI TEKST - Bečarević: Direktorica KJKP Rad prima više od 4.500 KM mjesečno, a javnosti ne govori zbog čega je grad prljav

Kako je dalje navedeno, mandat vršiocu dužnosti direktora ovog preduzeća Veri Arnautović je istekao i pri tome je ona stekla uvjete za penzionsanje, a Nadzorni odbor preduzeća Rad nije imenovao novog vršioca dužnosti. Uz to, dodaje se, Ministarstvo komunalne privrede KS već sedam dana nema nikakvih informacija šta se dešava u toj firmi.

- Nadzorni odbor KJKP Rad Sarajevo je na svojoj 13. hitnoj sjednici, održanoj 22. marta 2023. godine, usvojio odluku o imenovanju v. d. direktorice Vere Arnautović na period do šest mjeseci, počevši od 27. marta 2023. godine. Iz same Odluke proizlazi da je v. d. direktorice istekao mandat tokom prošle sedmice, a zbog stjecanja uvjeta za zasluženu penziju imenovane, to je trebalo donijeti odluku o imenovanju novog v. d. direktora i što je, prema medijskim natpisima, bilo i učinjeno.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nije dobilo nikakvu obavijest o ovom imenovanju čime se otvorila sumnja da se ovo imenovanje i za predloženo ime nije ni desilo - naveo je Bečarević u saopćenju.

Napomenuo je da je ovo ministarstvo s datumom 2. oktobar 2023. godine zaprimilo akt iz KJKP Rad gdje se u potpisu pojavljuje v. d. direktorica Vera Arnautović i to sa stavljenim faksimilom, iako joj je sa 27. septembrom istekao mandat, odnosno imenovanje do šest mjeseci.

- Istovremeno, Ministarstvo je došlo do saznanja da se imenovanje predloženog kandidata za v.d. direktora nije ni desilo, iz nama nepoznatih razloga, tako da sada imamo situaciju da preduzeće dostavlja akte s faksimilom direktorice kojoj je istekao mandat, a ne posjedujemo odluku da je bilo koji kandidat imenovan za v. d. direktora. 

Zašto se na ovakav način Ministarstvo obraća javnosti? Razlog je jednostavan. Već sedam dana ovo ministarstvo nema nikakvih informacija šta se dešava u preduzeću Rad te ovom prilikom upućujemo molbu cjelokupnoj javnosti da, ako neko ima bilo kakva saznanja o ovom, obavijesti Ministarstvo - istaknuto je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Bečarević: Smiljevići su i sigurnosni i okolinski problem, deponija nema nijednu dozvolu

Naglašeno je da su 4. oktobra uputili prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom sa zahtjevom za hitno djelovanje, kako bi bilo utvrđeno na koji  se način koristi faksimil v. d. direktorice, a kojoj, prema saznanjima ministarstva, nije produžen mandat jer je stekla sve uvjete za penzionisanje.

- Da li je penzionisana? Ni za to nemamo informaciju. Ovo ministarstvo se nada da javnost razumije zašto smo u proteklom periodu uporno ukazivali na određene anomalije koje proizvodi Nadzorni odbor KJKP Rad, a sve u saradnji sa v.d. direktorima i sada smo došli u situaciju koja je sve samo ne zakonita. Javno tražimo od Ureda da što hitnije reaguje, a javnost molimo da, ako neko ima korisne informacije o ovoj situaciji, iste dostavi u Ministarstvo. 

Želimo još naglasiti da se na stranici KJKP Rad ne može naći, iako je to obaveza, kada je održana sjednica Nadzornog odbora i šta je na njoj odlučeno, a predsjednik Nadzornog odbora KJKP Rad je dobro upoznat s krivičnim predmetima koji su otvoreni u ovom preduzeću i dobro zna šta je Tužilaštvo KS tražilo od ovog preduzeća - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.