open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Ministar Cikotić negirao krivicu za zloupotrebu položaja i oštećenje budžeta za 9,7 miliona KM
Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine negirao je krivicu pred Državnim sudom za zloupotrebu položaja, odnosno navode optužnice koja ga tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
21.01.2022. u 15:04
get url
text

Na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se optužnicom Tužilašva BiH stavljaju na teret.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra odbrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

- U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću "Scout" d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Kako je navedeno, Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Cikotiću bi u narednom periodu trebalo početi suđenje, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.