open-navfaktor-logo
search
Mjere podrške
Ministar Dedić razgovarao s predstavnicima federalnih poljoprivrednih udruženja
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas u sjedištu Ministarstva sastanak s predstavnicima federalnih poljoprivrednih udruženja na kojem je razgovarano o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede s posebnim akcentom na mjere podrške za poljoprivredne proizvođače u ovoj godini.
15.02.2023. u 16:02
get url
text

Prisutni predstavnici poljoprivrednih udruženja upoznali su ministra Dedića s realiziranim aktivnostima u prethodnom periodu i sastancima koje su održali sa članovima udruženja na terenu.  

Na sastanku su iznijeti prijedlozi i određene preporuke kada su u pitanju mjere u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

- U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu nastavlja se kontinuirana podrška našim poljoprivrednim proizvođačima i planirana su sredstva u iznosu od 164 miliona KM. Prošla godina je bila izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, posebno su visoke cijene repromaterijala remetile njihov rad te smo u odnosu na prethodnu godinu povećali izdvajanja za poljoprivredno-prehrambeni sektor čime ćemo osigurati veću podršku za njegovu održivost i dalji razvoj - kazao je ministar Dedić.

Na sastanku je istaknuto da je pored realizovanih redovnih podrški proizvodnjama, kroz Model podrške ruralnom razvoju podržano 1491 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača koji su ostvarili podrške u iznosu većem od 16 miliona KM za investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade, podizanju višegodišnjih zasada te legalizaciji građevinskih objekata i ispunjavanju okolišnih standarda.

Uz ovu podršku investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu u prošloj godini iznosile su više od 70 miliona KM.

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu je u pripremi, planirano je njegovo usvajanje prije početka proljetne sjetve, a poljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću podršku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.