open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Ministar Dedić: Za USK osigurano više od 70 miliona KM
Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu usvojila nekoliko važnih odluka koje se tiču buduće realizacije projekata na području Unsko-sanskog kantona. 
10.06.2022. u 10:58
get url
text

U Planu poslovanja JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo pored planiranih sredstava za redovno održavanje magistralnih cesta planirana su i sredstva za realizaciju projekata od kojih s područja ovog kantona posebno vrijedi izdvojiti završetak radova na Bužimskoj zaobilaznici u vrijednosti od 1,65 miliona KM, sanaciju mosta preko rijeke Sane u vrijednosti 1,75 miliona KM u Sanskom Mostu, te sanaciju kolovozne konstrukcije na cesti M5 na području Grada Bihaća podržanu s 1,27 miliona KM. U usvojenom Planu ovog preduzeća ukupno je planirano sedam miliona KM za sve projekte eksproprijacije zemljišta od koji se dio odnosi i na projekte sa područja Unsko-sanskog kantona. 

Vlada Federacije BiH usvojila je i tekst javnog poziva za finansiranje/sufinansiranje projekata lokalnih zajednica na području FBiH u iznosu od 39 miliona KM, a rok za podnošenje zahtjeva je do kraja ovog mjeseca. 

Pored ove vrste podrške Vlada Federacije BiH je ranije donijela i odluku o podršci budžetima gradova/općina, po 125.000 KM svakoj lokalnoj zajednici, a kao pomoć budžetu kantona u provedbi strukturnih reformi i finansiranju/sufinanciranju infrastrukturnih projekata koji su značajni za Federaciju BiH u omjeru 50 posto prema 50 posto odobreno je 23.903.093 KM. Od drugih značajnih projekata treba istaći osiguranih 20 miliona KM za Aerodrom Bihać.
 
- Ulaganja Vlade Federacije BiH u ovoj godini u infrastrukturne projekte i pomoć budžetu kantona i naših gradova/općina samo su nastavak podrške koju su imali u ovom mandatu. Za razliku od ranijih godina kanton je ove godine dužan u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora dostaviti plan ulaganja dodijeljenih sredstava za kapitalna ulaganja. Isto tako kako bi građani bili upoznati o projektima koje finansira i sufinansira Vlada Federacije BiH svi kantoni i gradovi/općine u obavezi su vidljivo obilježiti odobrene projekte u skladu sa prethodno usvojenom Vladinom Uredbom - kazao je Šemsudin Dedić federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.