open-navfaktor-logo
search
Skupština
Ministar Dedović o budžetu KS za 2023. godinu: Iznos od 1,43 milijarde je respektabilan i rekordan
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju danas Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu koji iznosi 1.438.896.538 KM. 
29.03.2023. u 12:39
get url
text

Utvrđeni nacrt budžeta KS za 2023. godinu iznosio je 1.193.051.372 KM, ali se tokom javne rasprave očitovalo 127 subjekata, sa više od 400 miliona KM dodatnih zahtjeva u Prijedlogu budžeta.   
 
Zahtjevi subjekata dolazili su iz oblasti boračkih pitanja, prostornog uređenja i komunalnih djelatnosti, unutrašnjih poslova, obrazovanja, visokog obrazovanja, nauke i mladih, kulture i sporta, socijalne politike, saobraćaja, privrede, pravde i uprave, zdravstva, općine i drugi.  
 
Stoga je ukupni prihodovni potencijal u Prijedlogu budžeta KS za 2023. godinu u odnosu na Nacrt budžeta KS za 2023. godinu veći za 245.845.166 KM i iznosi 1.438.896.538 KM.  
 
Ministar finansija KS Emir Dedović je prezentirajući Prijedlog budžeta kazao da, iako je tek nedavno preuzeo funkciju, 1.438.896.538 KM je respektabilan budžet, koji je u ovom trenutku i rekordan, nije birokratski, ali je optimistički.  
 
Smatra da se radi o "hrabrom" prijedlogu budžeta za one koji ga trebaju izvršiti. Iako nije komotan za realizaciju, već je "pripremljen da svi dobiju malo više obaveza da urade više".   
  
- Time se uklapa i u naše mjere koje smo dali prilikom koalicionog dogovora, a to je da probamo naplatiti sve ono što je obaveza kroz zakone dati u budžet kantona. Moramo racionalnije preispitati i sve organe i njihovu potrošnju unutar budžeta - kazao je Delić.  
 
Iako nije imao puno vremena, kako kaže, da analizira Prijedlog budžeta, u velikoj mjeri slaže se da je postojao prostor da se podigne Prijedlog budžeta u odnosu na nacrt.  
 
Procentualno gledano, kako je pojasnio, oko 42 posto budžeta ide na plaće, 40 posto za tekuće grantove, a 18 posto za kapitalne investicije, što, "nije loše, ali nije ono čemu mi trebamo težiti".   
 
Naši su planovi i ciljevi, naglasio je Dedović, da probamo napraviti iskorak u kapitalnom prostoru u budžetu KS, koji jedini osigurava razvoj u narednom periodu.  
  
- Imamo budžet kojem treba dati podršku jer na njega čeka jako puno građana. Ono što u njemu ne bude dobro, nastojat će se ponuditi nova rješenja preraspodjele, kvalitetnije, ili rebalans budžeta koji bi mogao popraviti tako gdje smatramo da treba - zaključio je novoimenovani ministar finansija KS Emir Dedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.