open-navfaktor-logo
search
Natalitetne mjere
Ministar Delić pojasnio kako će podijeliti 1.000 maraka djeci rođenoj u 2024. godini
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 miliona KM u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.
24.02.2024. u 17:44
get url
text
Kako je ranije saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.
Obzirom da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita ko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, danas je iz Ministarstva saopćeno da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024., te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava.
- Sredstva iz budžeta troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju budžeta, a to nas obavezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 miliona planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini-  objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.
Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga Transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.
- Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje - dodao je ministar.
Ministar poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 miliona KM.
Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.