open-navfaktor-logo
search
Obaviješten i Nikšić
Ministar Delić se hvali da je podijelio 350.000 KM pomoći; Kajtaz: Javne kuhinje u Mostaru nisu dobile ni marku
Javne kuhinje u Mostaru i Ljubuškom ostale su bez novčane pomoći Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije, odnosno bez po 20.000 KM te će biti primorane "skinuti" određeni broj korisnika. Ovo je za Faktor potvrdio sekretar Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz ističući kako je resorni ministar Adnan Delić na društvenim mrežama spomenuo, među ostalim gradovima, i Mostar kao dobitnika sredstava, ali da to nije tačno. 
04.01.2024. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - U BiH raste broj socijalnih slučajeva, broj korisnika javnih kuhinja čak veći nego u pandemiji

- Zvao sam sve tri javne kuhinje u Mostaru i onu Crvenog križa, Narodnu kuhinju i javnu kuhinju Udruženja "Zajedno za naš grad". Niti jedna nije dobila novčanu podršku – kazao nam je Kajtaz.

Podsjeća da je u martu prošle godine Ministarstvo raspisalo javni poziv za dodjelu sredstava. Riječ je 350.000 KM za 18 javnih kuhinja u FBiH. Dolaskom novog ministara ovaj poziv biva poništen. Na ponovljeni se prijavio veliki broj organizacija.

- Nismo imali nikakvih informacija do oktobra kada je ministar rekao da je Ministarstvo finansija stopiralo kompletan projekt. Dva dana pred kraj godine smo na mail dobili informaciju Ministarstva rada i socijalne politike. Isti dan dobijamo informaciju da su dodijeljena sredstva za 18 javnih kuhinja koje djeluju na području Federacije. Spomenut je i Mostar, što nije tačno.

Evo reći ću da je ministar slagao. Ne znam šta će se desiti. Radimo reviziju korisnika. Bojim se da ćemo morati "skinuti" određeni broj korisnika kuhinje jer nemamo sredstava. Sve tiho, po pet, deset, dvadeset feninga poskupljuje. Sve to utječe na kvalitetu života građana - kazao je Kajtaz.

Kajtaz govori i da su iz Ministarstva u novembru poslali mail svim kuhinjama u kojem traže da se uradi takozvano "mapiranje javnih kuhinja".

- Nama to nije stiglo na mail koji smo stavili u prijavi već su poslali na mail Stručne službe Crvenog križa Federacije, tako da nismo stigli na vrijeme reagovati - govori Kajtaz te podsjeća da je mapiranje javnih kuhinja ranije uradio UNDP i kako ne razumije čemu dupli posao. 

- Kada je bio prvi javni poziv prošle godine, problem je bio jer nismo dostavili informaciju šta radi kuhar u kuhinji!? Zato obaraju na tenderima. Ima tu i dosta i lobija pa ko je bliže vatri, bolje će se i ogrijati. Nadam se da će se problem riješiti, da neće ostati na ovome - zaključuje Kajtaz koji je poslao mailove ministru Deliću, ministru finansija Toniju Kraljeviću, i na znanje, federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

- Kako nije bilo javnog poziva i nikakvih kriterija za dodjelu novčanih sredstava, tražimo od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Vlade FBiH da hitno razmotri izmjenu navedene odluke o dodjeli sredstava u iznosu od 350.000 KM te u listu korisnika navedenih sredstava uvrsti kuhinje Crvenog križa u Mostaru i Ljubuškom - naveli su u zajedničkom saopćenju Crvenog križa Grada Ljubuškog i Crvenog križa Grada Mostara.

Pozvali smo i ministra Delića da nam prokomentira ove navode, ali je tražio da mu pošaljemo pismeni upit. Do zaključenja teksta, odgovor iz Ministarstva za rad i socijalu politiku nismo dobili. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.