open-navfaktor-logo
search
O narednim obavezama
Ministar Dizdar : Povratnicima osigurati ekonomsku sigurnost, jačati veze sa dijasporom, veća podrška mladima
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar kaže da je u ministarstvu zatekao prilično operativno stanje te da ima značajan potencijal za daljnji razvoj i napredak.
06.05.2023. u 09:39
get url
text
Nerin Dizdar
Nerin Dizdar

- Preuzeo sam ministarstvo u kojem smo već imali ministra koji je pokazivao vidljivu energiju i posvećenost poslu koji je obavljao - kazao je Dizdar.

Naveo je da je njegova vizija i partije iz koje dolazi da ministarstvo sve više ima poticajnu ulogu, a ne humanitarnu.

- Cilj nam je da osiguramo održiv povratak, da povratnici imaju ekonomsku i svaku drugu vrstu sigurnosti - istaknuo je Dizdar.

Posebno je istaknuta važnost saradnje sa Bosancima i Hercegovcima koji žive van granica svoje države.

- Prema podacima UN-a prva smo zemlja na svijetu po broju raseljenih stanovnika, u odnosu na ukupnu populaciju. Moramo razvijati projekte koji će omogućiti našim građanima izvan BiH reintegraciju u BiH, da ovdje investiraju – rekao je Dizdar.

Naveo je da je predviđeno kreiranje programa koji će omogućiti investiranje u njihove matične sredine u BiH, uz podršku ministarstva.

- Pored ekonomske povezanosti, veliki potencijal je iu ljudskim resursima jer svjedoci smo da su na određenim značajnim pozicijama država EU ličnosti porijeklom iz naše domovine. To je prilika da kroz njihovu povezanost sa matičnom državom lakše dolazimo do potencijalnih kontakata koji su neophodni i koji BiH mogu biti od velike koristi - rekao je Dizdar.

Naveo je da su povratnici, izbjeglice i raseljene osobe kategorije društva koje zaslužuju posebnu pažnju.

- Jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti jeste kreiranje jedinstvene baze podataka korisnika usluga i sredstava ministarstva. Cilj ove mjere je osiguranje transparentnosti, uravnoteženosti i učinkovitosti u provođenju mjera ministarstva - istaknuo je Dizdar.

Također, dodao je da je novo opredjeljenje ovog ministarstva vrednovanje rada i zaštita dostojanstva povratnika koji se bave samostalnom djelatnošću ili poduzetništvom druge vrste.

U domenu saradnje s javnim sektorom, kaže se da je predviđeno uvođenje normativnog okvira i mjera podrške progresivnom zapošljavanju povratnika u lokalne, kantonalne i entitetske institucije, poduzeća i druge subjekte kojima su jedinice uprave na ovim razinama osnivači.

U vezi s aktivnostima zaštite povratničkih prava Dizdar je istaknuo da su pravo na jezik, zaposlenje, jednak pristup javnim resursima i dobrima za većinu povratnika nažalost luksuz, a ne temeljno pravo.

Najavio je da će kroz unutarnje restrukturiranje ministarstava biti osigurana besplatna pravna pomoć povratnicima u cijeloj BiH.

- Svi povratnici će imati mogućnost i pravo korištenja usluga besplatne pravne pomoći vezano za pravna pitanja koja se tiču ​​njihovog povratničkog statusa i zaštite temeljnih prava povratnika - naveo je Dizdar.

Ministar je govorio i o zadržavanju mladih, navodeći da postoji veliki broj uspješnih povratničkih priča te da ministarstvo želi potaknuti mlade na početne poslove.

- Želimo da kroz našu podršku uspješno vodimo kompaniju u Banjoj Luci, Srebrenici, Doboju, Glamoču ili bilo kojem drugom kraju naše domovine. Upoznat sam da se putem javnih poziva ministarstva ljudi najčešće javljaju za podršku u poljoprivredi, ali i razvoju malih i srednjih poduzeća, to je velika šansa za ljude koji su poduzetni - istaknuo je.

Najavio je da će biti unaprijeđeni programi stipendiranja učenika i studenata, a da će posebna pažnja biti posvećena stipendiranju povratnika koji se stručno usavršavaju u deficitarnim zanimanjima, nužnim za unapređenje kvalitete života u njihovim matičnim zajednicama.

Također, najavio je da će ministarstvo posebnu pozornost posvetiti natalitetnim politikama u povratničkim zajednicama, uključujući podršku stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova u mjestima povratka, podršku višečlanim obiteljima, te druge vezane mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.