open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministar Hasanović: Nemam ništa protiv da radnici u zdravstvu dobiju pomoć ako poslodavci imaju novca
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije finansijer, ono ne može isplaćivati plaće, nadoknade, niti bilo šta drugo. Mi regulišemo zdravstveni sistem, ali nemamo ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi - kaže Enis Hasanović, ministar zdravstva KS.
26.12.2023. u 13:41
get url
text

Prema njegovim riječima, Vlada KS nedavno je korigovala satnice i koeficijente skoro svim radnicima u kantonu, od komunalne privrede, zdravstva, policije, školstva...

- To znači da će radnici, kroz druge načine, odnosno uz redovne plaće, dobiti ta sredstva, a ne kao jednokratnu pomoć. Vlada KS u budžetu nema sredstava da isplati jednokratnu pomoć, ali ponavljam, ako poslodavci u zdravstvu imaju sredstava, oni to mogu uraditi - dodao je Hasanović.

Vlada FBiH 12. decembra donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate do dvije prosječne plaće u Federaciji, što iznosi 2.520 KM.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu KS ranije su nam kazali kako su sve osnovne sindikalne organizacije poslale zahtjev prema svojim menadžmentima da se isplati jednokratna pomoć.

Na području KS ima oko 8.000 radnika u zdravstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.