open-navfaktor-logo
search
Povećan broj oboljelih
Ministar Hasanović potvrdio: U Kantonu Sarajevo u postupku proglašenje epidemije velikog kašlja
Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo evidentirano je 10 slučajeva Pertussisa (veliki kašalj) i svi oboljeli su sa neurednim vakcinalnim statusom.
08.03.2024. u 15:39
get url
text

U KS od 1. januara do 3. marta prijavljeno je ukupno 98 slučajeva velikog kašlja.

Zbog povećanog broja oboljelih, prema riječima Enisa Hasanovića, ministra zdravstva, u procesu je proglašenje epidemije velikog kašlja u KS.

Enis Hasanović

- Dobili smo odobrenje od federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH da se na području KS proglasi i epidemija velikog kašlja - kazao je Hasanović te dodao da to neće pratiti uvođenje dodatnih mjera.

Početkom prošlog mjeseca u KS proglašena je epidemija morbila.

 VEZANI TEKST - I u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila; Hasanović: Nećemo uvoditi nove mjere

Do danas (8. mart) zaprimljene su 272 prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila u KS, od čega je 35 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS navode da je početkom sedmice zaprimljen veći broj prijava za period od 1. do 4. marta 2024. godine.

Zbog povećanog broja oboljelih od morbila u Sarajevu, krajem januara otvorena su dva posebna vakcinalna punkta u domovima zdravlja Centar i Saraj Polje, gdje se djeca mogu vakcinisati MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Hasanović kaže da se djeca i dalje vakcinišu, da je broj dnevno vakcinisanih u posljednje vrijeme opao zato što su se na početku mališani masovno imunizirali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.