open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministar Kalem: Saobraćanje električnih romobila bit će zakonski regulisano
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem primio je predstavnike firme "BeeBee" d.o.o koji su osmislili platformu i mobilnu aplikaciju za korištenje električnih romobila kao novog koncepta prijevoza u gradu.
20.08.2020. u 13:23
get url
text

Kako je istakao direktor ove firme Dino Hajrić, vozači u Sarajevu, kao i u brojnim drugim gradovima suočavaju sa problemom gužvi u saobraćaju, ali i sa pronalaskom parkinga, zbog čega su pokrenuli ovu aplikaciju.

Ministar Kalem je podržao ovu inicijativu te istakao kako je riječ o praktičnim prijevoznim sredstvima, čija upotreba ima brojne prednosti u vidu smanjenja gužvi u saobraćaju, manjeg korištenje vozila na fosilna goriva, a što podrazumijeva i čišći zrak.

FOTO: Vlada KS

- Ipak, prije davanja saglasnosti na širu upotrebu ove vrste prijevoznih sredstava, neophodno je zakonski regulisati njihovo prometovanje - naglasio je ministar Kalem.

Kazao je da su tim povodom već pokrenute odgovarajuće aktivnosti, u smislu pripreme prijedloga zakonske regulative kojom će se urediti ova oblast, te da će prijedlog uskoro biti proslijeđen na razmatranje Vladi i Skupštini.

Kako je najavljeno, BeeBee - električni romobili iznajmljivat će se putem aplikacije na mobilnom telefonu. Korisnici će moći preuzeti aplikaciju, kreirati korisnički račun i putem nje pronaći najbliži BeeBee – romobil u gradu, te rezervisati ga. Nakon što skeniraju kod na romobilu, on će biti spreman na korištenje. Plaćanje će, također, biti omogućeno kroz ovu aplikaciju, objasnili su predstavnici firme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.