open-navfaktor-logo
search
Nakon odluka Vlade
Ministar Kapidžić: Kada će se otvoriti kantonalni izolatorij, koji se zaključci Skupštine KS ne mogu realizirati
Opća bolnica "Abdulah Nakaš" Vladi Kantona Sarajevo treba predstaviti izvještaj o utrošku sredstava koja su dobili od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u iznosu od milion KM, kako bi se pristupilo aktivnostima formiranja izolatorija u bivšem Armijskom centru koji se nalazi u krugu ove bolnice.
27.08.2020. u 19:32
get url
text

Kazao je to za Faktor ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić.

- Želimo da znamo na šta se trošilo i koliko je ostalo od tog novca i kada dobijemo taj izvještaj onda možemo da idemo u dalje aktivnosti sa izolatorijem. Mi smo već krenuli u te aktivnosti ali taj nam izvještaj treba kako bismo znali koliko novca treba da dodamo kako bi se izolatorij završio. Projekcija je da bi se prvi sprat mogao završiti za 105 dana, čime bi se dobilo oko 45 do 55 ležajeva. Odluka je sa UNDP-om i sa Vojnom bolnicom da se radi sada prizemni dio objekta a gornji dio da se očisti i pripremi ukoliko bi bilo potrebe za dodatnih 50 ili 60 ležaja. Imaju predviđena sredstva, onog trenutka kada dobijemo pravdanje sredstava koja su dobili za borbu protiv COVIDA, u tom trenutku ćemo vidjeti koliko treba dodati sredstava, odnosno da li su potrošili ili nisu – kazao je Kapidžić.

Danas je Vlada Kantona Sarajevo održala sjednicu na kojoj je razmatrala realizaciju zaključaka koji su usvojeni na sjednici Skupštine KS, a čijom bi se implementacijom poboljšao zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, ali i spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

- Na Vladi smo samo pročitali zaključke, diskutovali i kazali da će Ministarstvo zdravstva vezano za našu diskusiju, po tačkama pripremiti te iste zaključke sa našim mišljenjima. Neki zaključci nisu nama ni adresirani, neke zaključke mi ne možemo ni provest, za neke zaključke mi imamo svoje stavove. Tako da ćemo to sastaviti i Vlada će se o tome izjasniti. Premijer je dao vremenske rokove za realizaciju, imamo nosioce realizacije, a bilo je i tačaka gdje, recimo, ne možemo djelovati na instituciju koja je u nadležnosti Federacije, kao što je KCUS, mi nismo dakle nadležni. To će biti izdefinisano u našem odnosu spram takvih tačaka. Tamo gdje mi nismo nadležni, ne možemo ni djelovati, neke je stvari Skupština naložila sama sebi, te ih treba Skupština provoditi - kazao je Kapidžić.

Kazao je da su se u diskusiji dotakli svih zaključaka Skupštine, te da su neke tačke već realizirane.

- Neke tačke su završene, kao što je imenovanje v.d. ministra zdravstva, aktivnosti oko djece i polaska u školu, neke stvari su već dobrano odrađene a neke su neodradive. Vlada će naredne sedmice staviti na dnevni red prijedlog Ministarstva – pojašnjava ministar.

Na pitanje da li je optimističan kada je stanje u zdravstvu i borba sa koronavirusom u pitanju, ministar Kapidžić odgovara:

- Teško da ko može biti i pesimističan ili optimističan jer se u svijetu dešavaju stvari za koje niko niti zna niti se ikada susretao. Situacija se mijenja iz dana u dan. Neke evropske zemlje su postavile pravila da se svakih deset dana donose promjene, u načinu školstva, u prijevozu, u ponašanju ljudi. Oni prate situaciju i tako izdaju naredbe za promjene i djeluju tamo gdje im se dešava slaba tačka i gdje se povećava zaraza. Vjerovatno ćemo se i mi morati povoditi takvim načinom i raditi aktivno i bukvalno svakih 10 dana se mijenjati i prilagođavati situaciji – navodi sagovornik.

Ističe da je situacija teža samim tim što u Vladi nema ministra zdravstva.

- Otežano nam je jer nemamo ministra zdravstva, bilo bi kudikamo lakše, ali sad se snalazimo,  uključit ćemo stručne ljude da pomognu ministru privrede da uopće može da djeluje i čitava Vlada će se staviti da to probamo iznijeti skupa, dok se politike ne dogovore – kaže Kapidžić.

Navodi kako ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić još uvijek obavlja svoju funkciju, te da to ministarstvo nema problema u funkcionisanju.

- Ministrica Agić radi svoj posao, ona je podnijela ostavku ali joj nije problem da sačeka dok se ne imenuje zamjena. Problem je što je ministar zdravstva otišao na bolovanje i nemamo ga prisutnog uopće, a ministrica socijale aktivno radi, kao i od početka ali čeka taj dan da bude imenovan novi ministar da može ona da ide – pojašnjava Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.