open-navfaktor-logo
search
Fotografije ne lažu
Ministar obmanjuje: Konaković se jeste susreo sa SPP-ovcima; Ugljaninu bio "predgrupa" na izbornim skupovima
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pravi razdor među Bošnjacima Sandžaka. Bila je ovo optužba koja je stigla iz Sandžaka nakon Konakovićeve posjete Srbiji. 
26.02.2023. u 09:24
get url
text

Sandžačka demokratska partija (SDP) čiji je predsjednik Rasim Ljaljić izrazila je najoštriji protest protiv odluke u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, da tokom svoje posjete Srbiji zaobiđe, kako kažu, legitimne predstavnike bošnjačkog naroda ove zemlje.

-  Konaković nije razgovarao u Beogradu sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem, a prilikom posjete Novom Pazaru nije se udostojio da posjeti Gradsku upravu. Na ovaj način Konaković nastavlja svoju politiku iz vremena dok je bio u opoziciji, kojom dodatno pravi razdor i podjele među bošnjačkim narodom u Sandžaku. Nijedna vlast u BiH od devedesetih godina do danas nije činila ovo što sada radi Konaković - naveli su, između ostalog. 

Ovo što radi Konaković je nešto što je još nezabilježeno u novijoj političkoj historiji, dodaju.

- Kao političar on ima pravo da favorizuje bilo koju političku stranku u Sandžaku, ali za jednog državnog funkcionera ovo je neprimjeren, nediplomatski i nemoralan postupak - navedeno je u saopćenju.

Kako su dodali, još je neuoobičajnije da su razgovori sa Memićem i gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Bišćevcem već bili zakazani, a onda na volšeban način otkazani, bez ikakvog objašnjenja.

Konakovića se optužuje da se sastao sa zvaničnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP), sestrinske stranke Naroda i pravde. SPP je stranka koju je osnovao rahmetli Muamer Zukorlić a čiji je aktuelni predsjednik njegov sin Usame Zukorlić.

U Vladi Srbije su ministri iz SPP-a (Edin Đerlek) i Ljaljićevog SDP-a (Husein Memić). Konaković se u Beogradu sastao sa ministrom iz Zukorlićeve stranke, ali ne i sa ministrom iz Ljajićeve stranke.

Konaković je sinoć na Face TV ustvrdio "da nikada, ni u snu, ne bi otkazao sastanke". 

- Potpuno je netačna ta informacija. Ja sam se u Beogradu izbjegao sastajati sa, evo recimo, ministrom Đerlekom iz SPP-a, zato što nisam htio da pošaljem tu jednostranu poruku da se sastajem sa jednim, ali ne i sa drugim bošnjačkim ministrom u Vladi Srbije. Realno, kod gradonačelnika da sam išao u Novi Pazar, onda bih morao i u Sjenicu, Tutin, upravo zbog toga o čemu piše Ljaljić - objašnjavao je Konaković. 

Šef NiP-a i ministar vanjskih poslova grubo obmanjuje javnost što se lahko može provjeriti, pa je tako dovoljno pogledati društvene mreže ministara i stranačkih funkcionera iz Sandžaka i uvjeriti se. Ministar u Vladi Srbije Edin Đerlek (SPP) za kojeg Konaković tvrdi da se u Beogradu nije sastao s njim, na svom je Facebook profilu objavio fotografije srdačnog susreta sa Konakovićem. 

- Odlazak na džuma-namaz sa mojim prijateljem i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem gde su nas dočekali potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić i narodni poslanik Zaim Redžepović - napisao je Đerlek. 

VEZANI TEKST - Sandžačka demokratska partija: Konaković pravi razdor i podjele među Bošnjacima Sandžaka

Opravdanje Konakoviću za grubo obmanjivanje javnosti može biti jedino to da pod sastajanjem u Beogradu ne podrazumijeva formali sastanak u Vladi Srbije. No i dalje ostaje tvrdnja Ljaljićeve stranke da je otkazao susret sa drugim ministrom, Memićem iz Sandžačke demokratske partije, sa kojim se nije susreo ni formalno ni neformalno. 

Zanimljiv je bio i Konakovićev odgovor na pitanje da li je ikada vidio Rasima Ljaljića i Sulejmana Ugljanina, predsjednika SDA Sandžaka. 

- Nisam - odgovorio je Konaković. 

"Nije", on je Sulejmana Ugljanina "samo" srdačno pozdravljao i zagrijavao atmosferu na njegovim predizbornim skupovima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.