open-navfaktor-logo
search
Dodjela u vlasništvo
Ministar Osmanović: Do kraja aprila još 65 stanova za boračku populaciju
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS za kupovinu još 15 novih stanova do kraja ove godine, u vogošćanskom naselju Rosulje, za dodjelu u vlasništvo pripadnicima boračke populacije. Istim aktom predloženo je Skupštini KS da podrži ovu odluku Vlade.
20.11.2021. u 07:39
get url
text

Za kupovinu ovih stanova od "Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisane borce i prognane osobe" Ministarstvo je osiguralo 1.185.258 KM.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, za Faktor je kazao da su do danas ukupno dodijeljena 874 stana u vlasništvo, a 51 stan na korištenje.

- Od toga useljeno je 809 dodijeljenih stanova, a u izgradnji je 65 za koje je useljenje predviđeno krajem aprila 2022. godine – kazao je ministar Osmanović.

Navodi da Budžet Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo za 2021. godinu iznosi 32.202.359 KM, pri čemu je planirano 7.000.000 KM kreditnih sredstava za nabavku stanova za pripadnike boračke populacije uz još 100.000 KM budžetskih sredstava za kupovinu stana u vlasništvo Kantona Sarajevo - stana za dodjelu na korištenje.

- Potpisani su ugovori za kupovinu ukupno 65 stanova pripadnicima braniteljske populacije, te su sa korisnicima ovog prava potpisani predugovori za dodjelu stanova u vlasništvo i na korištenje i to sa 43 supruge šehida-poginulih boraca-branitelja, pet roditelja šehida-poginulih boraca-branitelja i 17 ratnih vojnih invalida, te su kupljene tri stambene jedinice za dodjelu na korištenje suprugama šehida-poginulih boraca-branitelja koje su ostavarile pravo na dodjelu stana na korištenje – navodi Osmanović.

Kaže da je u toku procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu još 15 stanova za ovu populaciju.

- Tako da do kraja 2021. godine okončavamo proces dodjele ukupno 80 stanova u vlasništvo i na korištenje. Nakon završetka izgradnje stambenog objekta u naselju Rosulje (Vogošća) bit će upriličena i svečana dodjela ključeva pripadnicima braniteljske populacije – pojašnjava Osmanović, te dodaje:

- Trenutno je na listama supruga šehida-poginulih boraca-branitelja, roditelja šehida-poginulih boraca-branitelja i ratnih vojnih invalida, evidentirano ukupno 125 lica, što znači da je to broj ukupno potrebnih stanova da bi se lista konačno riješila.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva za boračka pitanja KS u skladu sa zakonskim odredbama propisano je da pravo na stan u vlasništvo pod uvjetom da nemaju riješeno stambeno pitanje, te da imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području Kantona, a najkasnije do 06. februara 1999. godine i dalje, neprekidno imaju ratni vojni invalidi i grupe i ratni vojni invalidi koji su radno nesposobni po osnovu rane, povrede ili bolesti zadobijene za vrijeme službe u Oružanim snagama R BiH, djeca šehida-poginulog borca-branitelja i umrlog ratnog vojnog invalida koja su bez oba roditelja i koja ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu, roditelji šehida - poginulih boraca – branitelja koji ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu, kao i nezaposlene supruge šehida-poginulih boraca-branitelja koje ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu.

Također ostavljena je mogućnost i da ministar za boračka pitanja posebnim pravilnikom utvrđuje način, uvjete i kriterije prvenstva za ostvarivanje prava na stan u vlasništvo ili dodjelu stana na korištenje i druga pitanja od značaja za realizaciju ovih prava.

- Propisani su prioriteti dodjele stana i to da se dodjela stana u vlasništvo vrši u skladu sa uvjetima utvrđenim ovim pravilnikom, po osnovu zahtjeva korisnika ovog prava, na način da se prioriteti dodjele utvrđuju prema hronologiji podnesenih zahtjeva, kriterijima, uvjetima i strukturi raspoloživih stanova, odnosno odgovarajućoj veličini i spratnosti, te socijalno-stambene ugroženosti. Pod pojmom socijalno-stambene ugroženosti podrazumijeva se da prednost prilikom dodjele stana u vlasništvo imaju korisnici sa stambenim statusom podstanar, osobe smještene u alternativnom smještaju, bespravni korisnici, privremeni korisnici, te korisnici socijalnog stana, kao i osobe teško bolesne ili sa bolesnim članom porodičnog domaćinstva, kao teška socijalna situacija, visina utvrđenog procenta invalidnosti – navodi se u zakonskim aktima.

Također, propisani su kriteriji za prvenstvo korištenja prava za: ratne vojne invalide i grupe, ratne vojne invalide koji su radno nesposobni po osnovu rane, povrede ili bolesti zadobijene za vrijeme službe u Oružanim snagama RBiH, roditelje šehida-poginulih boraca-branitelja i supruge šehida-poginulih boraca-branitelja, po osnovu podnesenog zahtjeva i pravu prvenstva i to osobe koje su imale prebivalište/boravište prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu na Kantonu Sarajevo, koja su imala prebivalište/boravište prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu van Kantona Sarajevo, a sve u zavisnosti od hronologije podnesenih zahtjeva i strukture raspoloživih stanova odgovarajuće veličine i spratnosti te socijalno-stambene ugroženosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.