open-navfaktor-logo
search
Koja je poenta
Ministar plesa i unutrašnjih poslova: Čemu objašnjenje zašto ne radiš nešto što nisi ni trebao raditi
Federalna uprava policije saopćila je danas da ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo na dan održavanja derbi utakmice između fudbalskih klubova "Željezničar" i "Sarajevo".
03.03.2024. u 22:05
get url
text

VEZANI TEKST - MUP se oglasio o zabrani ulaska navijača Sarajeva na Grbavicu: Horde zla ozbiljno narušile sigurnost

Kako navode, oglasili su se "s obzirom na veliki broj upita medija o osiguranju sportskog događaja u Sarajevu, koji su upućeni federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku i direktoru Federalne uprave policije Vahidinu Munjiću".

U saopćenju, koji je prenijela FENA, iz FUP-a navode: 

- Federalna uprava policije ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK "Željezničar" i FK "Sarajevo". Za fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje, kao i planove osiguranja, nadležana je direktno Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čiji je zadatak sprečavanje inicidenata koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti i javni red i mir u Kantonu Sarajevu. Što se tiče pitanja zbog čega Federalna uprava policije nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, obavještavamo vas da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije tražila ispomoć Federalne uprave policije u ovom pogledu.

Dodaju kako su "Federalna uprava policije, a posebno Specijalna policijska jedinica, spremni pružiti pomoć svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova kad je riječ o održavanju javnog reda i mira za vrijeme trajanja visokorizičnih sportskih događaja".

Podsjetimo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo privela je danas veći broj pripadnika navijačke skupine Horde zla, koje su, naoružane drvenim palicama i sa građevinskim šljemovima krenuli da se obračunaju sa navijačima Željezničara. 

VEZANI TEKST - Pod punom "ratnom opremom": Pogledajte snimke nereda i hapšenja "navijača" u Sarajevu

Iz onoga što se moglo vidjeti na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, kao i iz saopćenja Uprave policije MUP-a KS, reakcija sarajevskih policajaca bila je više nego dovoljna. 

Policija je na vrijeme spriječila sukob navijača, za koji su, kako se navodi, imali operativna saznanja da pripremaju incidente, te privela više osoba. 

Također, kako bi se spriječili dalji nemiri, zabranjen je ulazak navijača FK Sarajevo na stadion. Četiri osobe uhapšene su zbog napada na policajce. I tu se priča završava. 

Nije jasno zbog čega se Federalna uprava policije, odnosno Federalni MUP uopće oglašava i objašnjava zbog čega nisu radili nešto za što nisu ni nadležni, pravdajući to tobožnjim medijskim upitima i usput potcjenjujući kolege iz kantonalnog MUP-a.

Bit će da je sveprisutni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, poznat po tome da jako voli da se eksponira u medijima i komentira i šta treba i šta ne treba, nerijetko brkajući šta su njegove nadležnosti i u ovim dešavanjima našao način da se oglasi, makar ga niko ništa i ne pitao. 

Isto kao što je i jučer uredno obavijestio medije kako je otvorio kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u plesu koje će se održati u Austriji u maju 2024. godine.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je prigodnim motivacionim govorom Današnje kvalifikacije održavaju se u Zenici u organizaciji Plesne akademije "VICTORY" iz Zenice.

- Ministar Isak je svečano otvorio cjelokupno natjecanje i kvalifikacije uz prigodan motivacioni govor kojim je nastojao da podrži svu djecu i omladinu koji svoje slobodno vrijeme koriste na način da se bave sportskim aktivnostima, u ovom slučaju plesom.

Takmičarima je poželio puno uspjeha, da postignu što bolje rezultate i da u što boljem svjetlu predstave državu Bosnu i Hercegovinu, a roditeljima je čestitao na podršci koju pružaju svojoj djeci.

- Sport pomaže djeci i mladima da se nauče disciplini, odgovornosti, te kvalitetnom raspoređivanju vlastitog vremena što će im koristiti u budućnosti, a pogotovo danas kada su djeca izložena različitim sadržajima na društevnim mrežama od kojih je većina nasilnog karaktera. Stoga smatram da Bosni i Hercegovini treba što više ovakvih događaja ukoliko želimo da stvorimo sigurnije okruženje za našu djecu i omladinu - poručio je Isak, a saopćio Federalni MUP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.