open-navfaktor-logo
search
Zvanično osnovana
Ministar Ramo Isak izabran za predsjednika nove stranke Snaga naroda, kaže da su ponudili nešto što nema niko
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prvi je predsjednik novog političkog subjekta Snaga naroda, čije je osnivanje ozvaničeno na večerašnjoj ceremoniji u Zenici.
14.07.2023. u 20:06
get url
text
Ramo Isak
Ramo Isak

VEZANI TEKST - Klub SDA: Otac i sin Isak u helikopteru za Srebrenicu, Vlada FBiH ne reaguje na zloupotrebu javnih resursa

Isak je kazao kako su se na osnivanje nove stranke odlučili jer "politike koje su se do sada vodile na prostorima Bosne i Hercegovine nisu ozbiljne politike".

- Ovo je jedna politička opcija koja će okupiti najkvalitetnije kadrove svih politika na prostorima čitave BiH. Ima veliki broj zastupnika, sa teritorije čitave BiH - od državnog, federalnog parlamenta, kantonalnih skupština. Ova će politička opcija biti parlamentarna u 90 posto kantona u FBiH, ali i u državi BiH - najavio je Isak.

Ustvrdio je kako će im se priključiti mnogi vijećnici i zastupnici, sa svih nivoa, jer su ponudili nešto što nema niko, a to je "rad, red, disciplinu, čast, poštenje i ništa više".

Onima koji ovih dana "prijete i zveckaju oružjem u BiH", dodao je, imaju spreman odgovor snage iz svih kantona FBiH.

- Nema toga ko više može da prijeti BiH i bosanskom narodu - poručio je Isak.

Snaga naroda će, smatra on, nakon sljedećih izbora ne samo biti u vlasti, nego će "biti jedna od stranaka koja će formirati vlast i koja će aktivno učestvovati na formiranju vlasti na teritoriji čitave BiH".

Djelovat će, najavio je, na teritoriji cijele BiH te se u tom smjeru već vode pregovori s određenim strankama iz Republike Srpske. Snaga naroda će, podvukao je, biti pozicionirana kao politička opcija centra, a tokom narednih izbora najavljuje saradnju s POMAK-om iz Unsko-sanskog kantona, ali i s nekim drugim strankama.

Za zamjenika predsjednika te stranke imenovan je gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, koji je, kao i Isak, nakon proteklih Općih izbora 2022. godine napustio politički subjekt Narodni evropski savez (NES).

Federalni zastupnik Arnel Isak, sin Rame Isaka i jedan od osnivača nove stranke, istakao je kako su već u svim općinama i gradovima ZDK formirani inicijativni odbori Snage naroda, a u narednom periodu u planu je formiranje odbora u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu te i u cijeloj FBiH.

Član nove stranke je i aktuelni zastupnik u Skupštini ZDK iz Zavidovića Samir Karahasanović, koji je na proteklim izborima bio na listi NES-a, zatim ministri prethodne Vlade ZDK Azra Sinanović iz Zavidovića i Dario Pekić iz Visokog, te zastupnik bivšeg saziva Skupštine ZDK Sedmedin Amidžić iz Kaknja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.