open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi FBiH
Ministar Rimac ima rok od dva dana da donese rješenje o imenovanju Gavrankapetanovića
U roku od dva dana ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac obavezao se da će donijeti rješenje u vezi s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu i imenovanjem novog generalnog direktora.
14.02.2024. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - U Vladi FBiH danas trebao biti održan sastanak o imenovanju Gavrankapetanovića, Rimac se nije pojavio

Epilog je to, prema informacijama Faktora, danas održanog sastanka u Vladi FBiH kojem su pored Rimca prisustvovali sekretarka ovog ministarstva Snježana Bodnaruk, u ime Naroda i pravde Aljoša Čampara, predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a prof. dr. Benjamin Kulovac i Maida Galijatović, te Avdo Salihbegović, advokat prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Ovaj sastanak trebao je biti održan jučer, međutim, iako su se svi pozvani pojavili tačno u podne, obaviješteni su da je Rimac na putu van Bosne i Hercegovine. Nakon što je Faktor objavio ovu informaciju, proradili su ekspresno "crveni telefoni", te je ministar za danas u isto vrijeme sazvao hitni sastanak.

Telefona se prihvatio i Rimčev stranački šef, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, koji je kontaktirao predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, te doslovno zatražio pomoć - da mu pomogne da se izvuče iz situacije u kojoj se našao (da li svojom voljom ili pod pritiscima vladara iz sjene svoje stranke i SDP-a, i interesnih lobija u Ministarstvu zdravstva, ostaje nedorečeno).

Ali ono što je javna tajna jeste da su interesni lobiji, posebno SDP-ovski, ali je tu bilo i nekih iz NiP-a, kojem je u raspodjeli pozicija u federalnim javnim ustanovama i preduzećima pripao upravo KCUS, od početka rušili imenovanje Gavrankapetanovića.

Prvobitno je to trebala odraditi Komisija koja je obavila intervjue sa kandidatima, ali nisu imali argumente u rukama da aktuelnom direktoru Opće bolnice Sarajevo daju manji broj bodova u odnosu na troje protivkandidata – Alen Pilav, Sanela Salihagić i Mevludin Mekić.

Potom je Upravni odbor, 11 članova (iz SDP-a, NiP-a, NS-a, SDA, DF-a) jednoglasno odlučio da je Gavrankapetanović novi generalni direktor, s obzirom na to da je bio prvorangirani, te odluku proslijedio Rimcu. I tu je sve zapelo.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, Rimac je danas šutio na sastanku sve vrijeme, a najglasnija je bila Snježana Bodnaruk koja je uporno ponavljala da oni nemaju nikakav zakonom precizirani rok do kada treba ministar dati saglasnost za imenovanje.

Prof. dr. Benjamin Kulovac je poručio Rimcu da ovime što radi, bez ijednog valjanog argumenta, odugovlači sa davanjem saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a, ponižava kompletan Upravni odbor i njegovih 11 članova koji dolaze iz pet različitih stranaka, a koji je imenovala Vlada FBiH. Skrenuo mu je pažnju da ponižava i pravnike KCUS-a koji su temeljito pregledali kompletnu dokumentaciju.

Također, nezvanično saznajemo, da je Upravni odbor pripremio krivičnu prijavu protiv Rimca, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Na današnjem sastanku, neki od učesnika, ministra su podsjetili da već postoji pravosnažna sudska presuda u identičnom slučaju, gdje je kantonalna ministrica odbila dati saglasnost za imenovanje direktora jedne kantonalne ustanove.

Gavrankapetanovićev advokat skrenuo je pažnju Rimcu da Kantonalno tužilaštvo KS, na osnovu saznanja i informacija iz medija, već radi na ovom slučaju, te poručio da uopće ne vidi svrhu sazivanja današnjeg sastanka i pitao Rimca zašto ih je pozvao jer oni ne žele da pregovaraju o slučaju imenovanja koje je čisto kao suza.

Indikativna je bila ministrova šutnja, ali i navalentnost Bodnaruk sa upornim ponavljanjem da ne postoji zakonski rok te da mogu dati saglasnost kada oni to žele.

Na sastanku nije iznesen niti jedan argument kojim bi se osporilo eventualno neispunjavanje uvjeta konkursa. Rečeno je da su izvršene sve provjere za Gavrankapetanovića, te da je na kraju ocijenjeno kako je i prekvalificiran, u odnosu na ono što je traženo konkursom. Ni Rimac ni Bodnaruk nisu iznijeli nijednu primjedbu o Gavrankapetanoviću i njegovom imenovanju.

VEZANI TEKST - Igre političkog podzemlja: Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?

Upravni odbor imenovao je Gavrankapetanovića jednoglasno za generalnog direktora KCUS-a 28. decembra prošle godine, a već dan poslije svoju odluku dostavio je ministru Rimcu.

Rimac se u početku nemušto medijima pravdao da nije dobio odluku, a kada mu je napokon "stigla", krenuo je u provjere. Kako nije stigao željeni odgovor, a to je trebalo biti da "Gavrankapetanović ne posjeduje validnu diplomu iz zdravstvenog menadžmenta", krenulo se sa razvalačenjem slučaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.