open-navfaktor-logo
search
Reakcija
"Ministar Šarović je stopirao državni zakon o gasu"
Mi smo saglasni sa predloženim tekstom zakona o gasu, ali ne možemo prihvatiti da ustavne nadležnosti sa nivoa države prebacimo na nivo entiteta, kategoričan je Džindić
03.10.2019. u 14:24
get url
text
Mirko Šarović

Dok se ovih dana svi pitaju zašto naša država nema zakon o gasu, Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, oglasio se kazavši da je zakon na saglasnosti kod Vlade FBiH, a čiju saglasnost nisu dobili. Na to Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, odgovara da Šarović odbija da finalizira donošenje zakona o gasu. Podsjetio je kako je jasno definisana procedura donošenja zakona.

- Mi smo saglasni sa predloženim tekstom zakona o gasu, ali ne možemo prihvatiti da ustavne nadležnosti sa nivoa države prebacimo na nivo entiteta i tamo je pet jasno ustavnih nadležnosti države, šta u državnom zakonu mora biti. Dakle, državni regulator za područje gasa mora se definisati kroz državni zakon i tu je RS dobio jasnu opomenu od direktora Sekretarijata energetske zajednice u kome stoji : "Zakon koji ste pustili u proceduru, ministre Đokić, nije u skladu sa direktivama, preuzeli ste nadležnost državnog regulatora za gas". To je jedan problem - rekao je Džindić.

Dodaje da je drugi problem ulaz-izlaz iz države.

- Dakle državni regulator ili neko na vrhu mora određivati te konekcijske tačke, a ne federalni ministar, niti direktor BH-Gasa. Potpisan je i sporazum koji su potpisali i ministri Petar Đokić i Mirko Šarović u kojem je definisana procedura kako će se definisati i usvojiti državni zakon. To je bilo u oktobru 2016. godine. I za godinu je trebao biti usvojen državni zakon, dva entitetska zakona koja će biti usklađena s tim i iza toga pravilnici. Nažalost, ministar Šarović poslao je na mišljenje Federaciji i RS-u, dobio mišljenja, zaustavio to sve, a RS u međuvremenu donijela zakon. Federacija ne može usvojiti jer je potpisala sporazum - rekao je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.