open-navfaktor-logo
search
Smijenila ga Vlada
Ministar Sinanović: Treba poštovati sudsko rješenje i vratiti na posao policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića
Ministarstvo unutrašnjih poslova nije bilo predlagač odluke o smjeni policijskog komesara Rusmira Šišića pa nema ni aktivnu legitimaciju da se žali niti da učestvuje u žalbenom postupku - izjavio je Feni ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović komentirajući u vezi s tim presudu Općinskog suda Zenica.
20.07.2023. u 11:38
get url
text

Zenički sud je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja te naložio povratak na posao smijenjenog policijskog komesara Uprave policije ZDK Rusmira Šišića, kojeg je na prijedlog Nezavisnog odbora, 12. jula smijenila Vlada ZDK koja mu je tom prilikom oduzela i čin glavnog inspektora.

Sud je ocijenio da se ne može retroaktivno primjenjivati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a kojeg je, na inicijativu zastupnice Amele Granić iz  Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nedavno usvojila Skupština ZDK.

- Prije svega, Ministarstvo nije bilo predlagač odluke - odluke je donijela Vlada ZDK i Ministarstvo nema aktivnu legitimaciju niti da se žali, ni da učestvuje u žalbenom postupku. Aktivno je legitimisana Vlada ZDK, tako da u tom smislu ne mogu dati daljni komentar. Kao čovjek legalista, a još više formalista, kada je donesena izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK i pokrenuta procedura smjene komesara, kao što je to tada urađeno na osnovu zakonskih odredbi, isto tako smatram da treba maksimalno poštovati i odluke sudova. Kao što se tada postupilo i razriješilo policijskog komesara, treba postupiti po presudi, odnosno rješenju Općinskog suda Zenica, gdje je usvojena privremena mjera i vratiti policijskog komesara na radno mjesto - podvukao je Sinanović.

On je i u svojoj izjavi, nakon sjednice Vlade ZDK na kojoj je bio smijenjen komesar Šišić, napomenuo kako je "imao izdvojeno mišljenje" te da je komesar Šišić tada bio smijenjen na prijedlog Nezavisnog odbora ZDK. Ministarstvo je nakon smjene Šišića, isti dan za vršioca dužnosti policijskog komesara imenovalo Vahidina Topalovića iz Kaknja, do okončanja konkursne procedure.

Konačni sud o smjeni komesara Šišića, trebao bi dati Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, pred kojim će se voditi postupak ocjene ustavnosti spomenutih odluka Vlade ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.