open-navfaktor-logo
search
Još bez rješenja
Ministar Šteta: Radnici GRAS-a su tužbama uzrokovali blokadu računa
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, održali su danas sastanak s predstavnicima GRAS-a. Sastanak je održan u cilju rješavanja deblokade računa, kao i isplata zaostale dvije plaće radnicima.
23.03.2021. u 15:44
get url
text

Šteta je istakao da su u ovom momentu radnici GRAS-a ti koji su blokirali račun zbog brojnih tužbi.

- Posljednih dana situacija u GRAS-u nije dobra, imamo blokadu računa na 8,2 miliona maraka. Moram istači da se ta blokada računa odnosi na tužbe radnika prema GRAS-u, tako da u ovom momentu radnici GRAS-a su blokirali GRAS. Od oktobra do jučerašnjeg dana radnici GRAS-a naplatili su skoro 12 miliona maraka tužbama - kazao je Šteta.

Podsjetio je da je Vlada KS donijela zaključak gdje je tražila od Ureda za antikorupciju da napravi izvještaj o svim problemima u ovom preduzeću.

- Te tužbe datiraju čak iz 2006. godine, kada je potpisan kolektivni ugovor koji nije bio dobar, niti povoljan. Danas, evo nakon 15 godina, na našu vladu je došlo da pokušamo riješiti probleme koje je neko napravio prije 15 godina. Mi smo donijeli zaključak gdje tražimo od Ureda za antikorupciju i budžetskog inspektorata KS da napravi izvještaj i da nas informiše o stanju svih nedaća koje su se desile u GRAS-u u periodu od 2006. do 2018. godine. Da nam se objasni kako je došlo do ovih tužbi i ko je kriv i kako je došlo do toga da se godinama nisu plaćali doprinosi ljudima koji rade - objašnjava on.

Nakon završetka sastanka, delegacija Vlade KS na čelu sa premijerom Fortom izašla je pred radnike i pokušali im dati objašnjenje za trenutnu situaciju.

- Objasnili smo im stanje u kojem se nalazimo i dali smo sve odgovore na pitanja koja su imali. Pojasnili smo da u budžetu Kantona Sarajevo ove godine stoji rekordan iznos za javni prijevoz i za preduzeće GRAS, kako bi shodno sporazumu koji je potpisan prošle godine platili dio tužbi, dio dugovanja prema poreskim upravama i kako bi isplatili plaće radnicima - naveo je Šteta.

VEZANI TEKST - Završen sastanak predstavnika GRAS-a sa Vladom KS: Forto ide u banku, radnici nezadovoljni

Istakao je da je za deblokadu potrebno osam miliona KM, te da je veliki broj radnika svjestan stanja u kojem se preduzeće nalazi.

- Ovi silni milioni koji su tužbama blokirali račun nisu bili predviđeni tim sporazumom. Mogu reći da nije validan sporazum koji je potpisala prethodna vlada, jer brojke koje su tu po pitanju tužbi nisu adekvatne. Tamo stoji 15 miliona KM, a prema našim pretpostavkama to će iznositi blizu 60 miliona KM. Veliki broj uposlenika GRAS-a je svjestan stanja u kojem se nalazi i cijeni napore koje mi poduzimamo. Moram reći da ovo nije jednostavno, mi moramo naći osam miliona KM da bi se deblokirao račun, a zatim naći novac i za plaće i za neke druge usluge koje GRAS ne plaća već mjesecima - kaže on.

Šteta je otvorio opciju prolongiranja ili plaćanja na rate kako bi došlo do deblokade, te još jednom naglasio kako su račun blokirali radnici GRAS-a svojim tužbama.

- Nakon našeg sastanka direktor GRAS-a i advokat radnika koji su tužili ovo preduzeće otišli su da sa bankom pokušaju dogovoriti određena prolongiranja ili plaćanja u ratama kako bi onda dio tih tužbi isplatili kako bi došli do toga da se odblokira račun. U ovom momentu GRAS je blokiran jer su ga radnici svojim tužbama blokirali i ja se nadam da će radnici GRAS-a, advokat i uprava poduzeti sve što je u njihovoj mogućnosti da dođe do prolongiranja - kazao je Šteta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.