open-navfaktor-logo
search
Rasprava
Ministar tvrdi da zakon o "stranim agentima" štiti institucije RS-a; opozicija: Da li će se na spisku naći i Vlada?
U Narodnoj skupštini RS-a danas je počela rasprava o spornom Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.  
27.09.2023. u 15:20
get url
text

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović danas je u uvodnoj riječi kazao da rad neprofitnih organizacija ne smije biti usmjeren protiv ustavnog poretka RS-a, te da RS do danas nije imao zakonski uređenu ovu oblast, u smislu javnosti rada ovih organizacija, njihovog političkog djelovanja i drugog, što je stvaralo pretpostavke "za štetne posljedice na ustavni poredak i djelovanje institucija RS-a".

Nevladine organizacije koje djeluju na prostoru RS-a oštro se protive ovom zakonskom rješenju, uz ocjenu da se radi o diskriminaciji i namjeri vlasti u RS-u da ograniče rad organizacijama koje kritikuju njihov rad.

Kritike na račun spomenutog zakona danas je u NSRS-u iznijela i opozicija.

Maja Dragojević-Stojnić (SDS) navela je da su posljedice ovakvog zakonskog rješenja da će svako udruženje koje dobije novac iz inostranstva biti označeno kao agent stranog utjecaja, te upozorila da milioni KM odu organizacijama bliskim vlasti RS-a, a da njihove finansijske tokove niko ne kontroliše.

- Najveći korisnik stranih sredstava je Vlada RS-a, sudovi, tužilaštva, škole, koji su renovirani sredstvima EU-a... Da li će se i Vlada naći na ovom spisku, jer je pola budžeta iz stranih izvora. Donošenje ovakvog zakona nema nikakvo opravdanje, a nakon kriminalizacije klevete ovo dodatno vodi u totalitarni režim – rekala je Dragojević – Stojnić.

U nacrtu zakona se navodi, između ostalog, da se neprofitnim organizacijama zabranjuje političko djelovanje i bilo kakve političke aktivnosti, odnosno učešće u predizbornoj kampanji, prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, sprovođenje političke aktivnosti radi formiranja javnog mnijenja i postizanja političkih ciljeva i drugo.

Svi njihovi promotivni materijali moraju imati oznaku, a propisane su i kazne do 5.000 KM za određene propuste, kao i zabrana djelovanja ukoliko djeluju suprotno odredbama ovog zakona.

- Ovim zakonom osniva se poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja, uređuju uvjeti i način osiguranja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija - navodi se u tekstu nacrtu zakona.

Navedeno je i da registar neprofitnih organizacija vodi Ministarstvo pravde RS-a.

- Neprofitna organizacija obavezna je da ministarstvu dostavi polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava. Ministarstvo dostavlja Poreznoj upravi RS-a finansijski izvještaj radi kontrole poslovanja - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.