open-navfaktor-logo
search
Nova vlast
Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak angažirao dva savjetnika od kojih je jedan za obrazovanje
Nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovana je 28. aprila, a pitanje u javnosti koje se postavlja kod imenovanja novih vlada jeste da li su ministri u kabinetima angažirali svoje savjetnike, stručne saradnike, koliko će to koštati građane. 
30.06.2023. u 07:50
get url
text

Iz kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka nam je navedeno kako su mogli djelimično odgovoriti na naša pitanja.

Zatražili smo da nam dostave imena novoangažiranih savjetnika, stručnih saradnika, njihove kraće biografije i iznos osnovne plaće u konvertibilnim markama.

- Odobrava se djelimičan pristup informacijama u dijelu koji sadrži broj savjetnika u ministarstvu, imena i prezimena savjetnika, zanimanja i vrste poslova koje obavljaju u ministarstvu. Odbija se pristup informacijama u dijelu koji sadrži lične podatke savjetnika ministra - kazali su nam, ali ne objasnivši koji su to "lični podaci".

Naime, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na čijem čelu je ministrica Jasna Duraković, dostavljene su nam kompletne biografije angažiranih savjetnika koje su sadržavale angažiranje na ranijim radnim mjestima, oblasti kojima se bave, iskustva stečena u struci, pa čak i njihovi hobiji...

VEZANI TEKST - Ovo su savjetnici koje je federalna ministrica Jasna Duraković angažirala, biografije su im veoma živopisne

- U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova imenovana su dva savjetnika i to Kasim Alić, savjetnik ministra za saradnju sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim organima i tijelima u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, počev od 9.5.2023. godine i Haris Mujanović, savjetnik ministra za obrazovanje u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, počev od 1.6.2023. godine. S obzirom na to da biografije savjetnika nismo u mogućnosti dostaviti u cijelosti jer sadrže lične podatke imenovanih, dostavljamo vam dio informacija koje smo u mogućnosti saopćitim a sadrže zanimanje savjetnika - navode iz ministarstva i dodaju:

- Kasim Alić, po zanimanju diplomirani pravnik, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu i Haris Mujanović, bachelor ekonomije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. U ministarstvu od imenovanja ministra Isaka nije zaposlena niti jedna osoba na radno mjesto kategorije državnog službenika "stručni saradnik".

Naveli su kako nam ne mogu reći iznos osnovne plaće savjetnika, dok su nam iz Federalnog ministarstva kulture i sporta na čijem čelu je ministrica Sanja Vlaisavljević bez problema naveli iznos osnovne plaće novoangažirane savjetnice.

VEZANI TEKST - Nova vlast, nova lica: Ko će Sanju Vlaisavljević savjetovati o strateškom planiranju u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

- Aktom Vlade FBiH, odnosno, rješenjem Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH određen je koeficijent za plaću 6,40 umnožen sa jedinstvenom osnovicom za obračun plaće koja se utvrđuje u skladu sa članom 5. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Za informaciju koju nismo u mogućnosti dostaviti, a koja se odnosi na iznose neto plaće zaposlenih možete se obratiti Uredu Vlade Federacije BiH, Komisiji za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika koji izdaju rješenje o plaći za zaposlene savjetnike - stoji u odgovoru uz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.