open-navfaktor-logo
search
Stiže 22.800 tableta
Ministarstvo civilnih poslova BiH: Potpisan ugovor o donaciji lijekova u borbi protiv koronavirusa
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o namjeri farmaceutskih kompanija da doniraju lijek Hydroxycloroquine Sulphate građanima BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).
30.04.2020. u 18:26
get url
text

S tim u vezi, Ministarstvo civilnih poslova BiH i kompanija SANDOZ (Lek Pharmaceuticals d.d., član tvrtke Sandoz), potpisali su ugovor o donaciji kojim će Sandoz donirati BiH 22.800 tableta Hydroxychloroquine Sulphate koji se pokazao jednim od najefikasnijih lijekova u liječenju zarazne bolesti COVID-19.

Potpisivanju ugovora su prethodile iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija BiH te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH.

Ove potrebe su dostavili Federalno ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U sklopu zajedničkog sporazuma Evropske unije o javnim nabavakama medicinskih sredstava, BiH je prema Evropskoj komisiji uz Remdesivir, Kaletru i Interferon iskazala i potrebe i za lijekom Hydroxychloroquin tako da je u procesu čekanja tražene nabavke donacija Lek Pharmaceuticals d.d. izuzetno značajna za sve relevantne zdravstvene institucije BiH.

U narednom razdoblju, Ministarstvo civilnih poslova BiH će pokrenuti proceduru potpisivanja ugovora o donacijama lijeka Hydroxychloroquin sa tvrtkama SANOFI i ZADA. Za lijek Avigan će sa Vladom Japana pokrenuti proceduru nabave lijekova u skladu sa važećim bh. propisima, zaključuju iz ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.