open-navfaktor-logo
search
Upute graničarima
Ministarstvo civilnih poslova se sjetilo dati preporuke u vezi s korona virusom
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostavilo je preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz područja Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan.
27.01.2020. u 16:45
get url
text

U saopćenju poslanom medijima danas, 27. januara, Ministarstvo navodi da su upute graničarima poslali "s ciljem rane detekcije novog korona virusa, čiji je epicentar epidemije Narodna Republika Kina, provincija Hubei, grad Vuhan, za koji postoji vjerovatnoća pojave u Bosni i Hercegovini". 

U ostatku saopćenja se navodi: 

-Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan. 

Zastupnici Granične policije BiH na pomenute institucije treba da dostave podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, razdoblje boravka te eventualno kontakt telefon.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prijelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prijelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta sa putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovno održavaju higijenu ruku.

 U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će blagovremeno obavijestiti sve institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.