open-navfaktor-logo
search
Ostali kasne
Ministarstvo iz BPK jedino dostavilo mišljenje o izmjenama Zakona o demobilisanim borcima
Kantonalna ministarstva za boračka pitanja, osim iz Bosansko-podrinjskog kantona, još  nisu dostavila svoja mišljenja o do sada usaglašenom tekstu izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica Federalnom ministarstvu za pitanja boraca, potvrdio nam je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.
05.10.2021. u 08:28
get url
text
Borci Armije RBiH

Izmjene se odnose na uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih boraca povratnika u manji bh. entitet RS, boraca koji žive u Brčko distriktu i supružnika umrlih boraca/borkinja.

Pojedini rade analize i procjene

Sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa u visini od pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje imaju nezaposleni borci sa 57 godina i više, dok sa kantonalnog nivoa pomoć primaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina, a koja je, ovisno o kantonu od tri do pet KM, po mjesecu provedenom u vojsci.

Kantonalna ministarstva bi trebalo da se izjasne i o pripremljenim izmjenama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i Zakona o osnovnim pravima boraca.

Podsjećamo, 15. septembra u Sarajevu je održan sastanak kantonalnih ministara za boračka pitanja sa predstavnicima Federalnog ministarstva za boračka pitanja, kada je dat rok ministarstvima od 20 dana da se izjasne o izmjenama tri boračka zakona koja će u paketu ići u Parlament FBiH.

VEZANI TEKST - Predstavnici boraca traže da se izmjene Zakona o demobilisanim borcima usvoje do kraja oktobra

- Do sada samo je Ministarstvo za boračka pitanja BPK dostavilo mišljenje. Pojedini su mi kazali da rade neke analize i procjene i da će ih dostaviti sa malim zakašnjenjem - rekao nam je Terzo.

Razgovarali smo i sa Edinom Aganovićem, ministrom za boračka pitanja BPK.

- Mi smo materijal dobili, dali svoje mišljenje i dostavili Federalnom ministarstvu za boračka pitanja. Imali smo 15. septembra sastanak u Sarajevu, poslali su nam brzo nakon toga tesktove da se izjasnimo, mi smo to i učinili. Generalno smo se svi složili da to podržavamo. Dakle, prijedlog izmjena Zakona o demobilisanim borcima je da se svi nezaposleni borci, povratnici u RS i koji žive u Brčko distriktu, bez obzira na godine starosti, uvedu u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu. I to će se finansirati sa federalnog nivoa. U pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu se uvode i supružnici umrlih boraca. Kažemo supružnici jer ima i žena boraca. To će ići po principu da se naknada za nezaposlenog supružnika starosti 57 godina i iznad toga finansira sa federalnog nivoa, a mlađi od 57 godina sa kantonalnog nivoa - objašnjava nam Aganović.

Zakoni do kraja oktobra pred Vladom FBiH

Dodaje kako borci iz RS-a Brčko distrikta neće morati predočavati potvrde o nezaposlenosti kod predaje dokumentacije za naknadu.

Upitali smo da li borci mogu primati novčanu naknadu, ako imaju već ranije određena primanja.

- Ta odredba u Zakonu se nije promijenila, znači mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, ako njihova postojeća primanja ne prelaze 174 KM. Ako imaju više od 174 KM, ne mogu ostvariti pravo na naknadu - govori nam Aganović.

On očekuje da bi se do kraja ovog mjeseca pred Vladom Federacije BiH mogle naći izmjene Zakona o demobilisanim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i osnovnim pravima boraca, a kako bi se ta tri zakona potom u paketu mogla poslati u Parlament FBiH.

- Mislim da će do kraja oktobra to biti na Vladi FBiH, a vjerovatno i pred Federalnim parlamentom jer mi smo insistirali da to bude što prije. Razlog je što idu nacrti budžeta, imat ćemo finansijskih efekata po kantonlnim budžetima usljed izmjena ovih zakona, morat ćemo mijenjati zakone o dopunskim pravima boraca da bismo to sve usaglasili - govori Aganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.