open-navfaktor-logo
search
"Protiv diskriminacije"
Ministarstvo o Srebrenici: Odbijeni zahtjevi Bošnjaka, u školi ostaju i slike Njegoša i Vuka Karadžića
Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a danas su saopćili da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i "neće dozvoliti da đaci budu predmet političkih zloupotreba".
27.02.2020. u 15:03
get url
text

Pozvali su nadležne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i u pojedinih medija iznosile prijetnje učenicima srpske nacionalnosti. U saopćenju se iz Ministarstva, međutim, ni riječju nisu osvrnuli na to što su srpski učenici veličali četnike, a nekoliko dana poslije napali učenicu koja nosi hidžab.

Iz tog resora, nadalje, podsjećaju da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture s načelnikom i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica, direktorom Prve osnovne škole i predsjednikom Vijeća roditelja, na kome je usaglašeno niz mjera koje treba da doprinesu stvaranju sigurnog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumijevanju u ovoj lokalnoj zajednici.

Zaključeno je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno s lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije. Na zahtjev srpskih roditelja, usaglašeno je da se u Vijeće roditelja biraju iz svakog razreda po jedan roditelj srpske i bošnjačke djece.

Kako se precizira u saopćenju, nije udovoljeno naknadnom zahtjevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to "nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju".

- Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike s likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića jer je riječ o historijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi a ne o uvredljivom sadržaju - navodi se u saopćenju.

Također, na sastanku je istaknuto da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu s Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrješenja članova školskog odbora i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri Bošnjaka. Usaglašeno je da, pored školske slave, koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u RS-u.

-Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava sigurnost učenika, Ministarstvo prosvjete i kulture poziva rukovodstvo Općine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove općine da zajedno rade na stvaranju boljih uvjeta za obrazovanje i zdravo odrastanje sve djece u Srebrenici - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.