open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Ministarstvo obrane BiH raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisalo je konkurs za prijam na vojne akademije Republike Turske.
01.06.2023. u 13:15
get url
text

Na turske vojne akademije će se primiti sljedeći broj kandidata iz Bosne i Hercegovine:

- Vojna akademija kopnene vojske, 14 kandidata;

- Zrakoplovna vojna akademija, 6 kandidata;

- Vojna medicinska akademija, 2 kandidata.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ukupnom ocjenom vrlo dobar, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje vrlo dobar u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 09. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za zrakoplovnu i akademiju kopnene vojske) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu medicinsku akademiju).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske i Zrakoplovnoj akademiji Republike Turske traje pet godina, a na Vojnoj medicinskoj akademiji traje sedam godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja imaju tjelesnu visinu i težinu u okviru definiranih standarda Oružanih snaga Republike Turske, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Detaljni uvjeti konkursa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, na linkovima Oglasi/Konkursi i Postani pripadnik OS BiH. Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu [email protected].

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.