open-navfaktor-logo
search
Traje 15 dana
Ministarstvo obrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju u Skoplju
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je konkurs za prijem na Vojnu akademiju Republike Sjeverne Makedonije "General Mihailo Apostolski" u Skoplju.
29.03.2023. u 10:57
get url
text

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom vrlo dobar, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje vrlo dobar u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30. 09. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Na četverogodišnje školovanje u ovoj akademiji biti će primljeno šest kadeta ili kadetkinja. Školovanje se započinje kao opći smjer, a nakon druge godine školovanja, Ministarstvo odbrane BiH će odrediti rod/službu u daljem školovanju, na temelju postignutog uspjeha kadetkinje ili kadeta, kao i potreba Oružanih snaga BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 60 bodova na testu ALCPT) i dobra tjelesna pripremljenost. Detaljni uvjeti konkursa objavljeni su na zvaničnoj web-stranici MOBiH, kao i na linkovima Oglasi/Konkursi i Postani pripadnik OSBiH. Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za radnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu [email protected].

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.