open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu ili...
Ministarstvo obrazovanja KS odbilo zahtjev: 14-godišnjak ne može promijeniti školu iako je stopostotni invalid
Majka Lejla iz Sarajeva javila se redakciji portala Faktor kako bi podijelila priču o svom 14–godišnjem sinu (ime poznato redakciji) koji zbog određenih zakona u obrazovanju nije krenuo u prvi razred srednje škole sa svojim vršnjacima. 
22.09.2023. u 21:09
get url
text

Kako je pojasnila Lejla, njen sin je dijabetičar, stopostotni invalid, koji je "greškom upisan u srednju školu u Ilijašu". Njena želja je, pojašnjava, "da dijete zbog zdrastvenog stanja prebaci u srednju školu u Vogošći jer mu je bliža na putu od kuće". Međutim, iako, kako kaže "škole u Ilijašu i Vogošći žele da se transfer napravi problem je nastao jer nema podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", koja im je, dodaje "neophodna". 

Dostavljena otpusnica iz bolnice

- Dostavila sam Ministarstvu otpusnicu iz bolnice i novi nalaz za dijete gdje doktorica daje tačno upustvo kako se treba prema takvom djetetu ponašati i da je za zdravlje djeteta potrebno da se prebaci u školu koja je bliža njemu. Četvrti put im predajem molbu, otpusnicu iz bolnice, mišljenje ljekara koji je dao svoje mišljenje da se dijete prebaci u školu koja je njemu bliže zbog njegovog zdrastvenog stanja. U pitanju je Pedijatrija, i mišljenje endokrinologa.

Moje dijete ima dijabetes, na inzulinu je. Konstantno mora, pet do šest puta dnevno da koristi inzulin, i mora da mjeri šećer. Sat vremena autobusom do Ilijaša za njega može biti kobno. Može ne daj Bože da padne u komu i ko će da mu pomogne. Ko će da mu da glukagon injekciju koja ga vraća iz kome. Dijete sjedi kući, ne ide u školu - govori Lejla. 

Ističe da je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i "ranije prilagala nalaze, medicinsko vještačenje gdje piše da je dijete 100 posto invalid, ali, bezuspješno", jer su njenu molbu odbili.  

Iz pomenutog ministarstva za Faktor su potvrdili da im se majka Lejla javljala. 

- Majka malodobnog učenika (ime i prezime navedeno u Vašem upitu), obratila se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo broj: 11-34-31097 od 29.06.2023. godine, u vezi sa upisom malodobnog učenika u JU Srednja škola metalskih zanimanja, a koji na konkursnom roku za upis ucenika u 1. razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2023/2024.godinu, nije upisan u gore navedenu školu.

Uvidom u dostavljenu molbu obavjestili smo podnositeljicu iste, aktom broj: 11-04/01-34-31097- l/23 od 11.07.2023.godine, da je članom 18. stav 2. Odluke o kriterijima za upis učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 20/23), a koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, definisana naknadna promjena škole/smjera i glasi: "Prelazak učenika iz jednog smjera u drugi u okviru jedne škole, u toku prvog razreda, odobrava nastavničko vijeće škole". Nastavničko vijeće škole može donijeti odluku o promjeni smjera za učenika samo u slučaju kada unutar jednog zanimanja postoji određeni broj izbornih područja, počevši od 1. razreda škole. Nastavničko vijeće ne može donijeti odluku o promjeni zanimanja, jer se navedeni stav isključivo odnosi na promjenu smjera.

Samo u izuzetnim slučajevima

Dalje, da je članom 18. stav 1. Odluke o kriterijima za upis učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 20/23) a koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, definisana naknadna promjena škole/smjera i glasi: "Prelazak učenika iz jedne škole u drugu, u toku prvog razreda, može se izvršiti uz pisanu saglasnost Ministarstva, samo u izuzetnim situacijama: a) smrt najužeg člana porodice učenika u posljednjem razredu osnovne škole, i b) postavljanje dijagnoze teškog oboljenja/bolesti za učenika koji se upisuje, u posljednjem razredu osnovne škole", te clanom 81. Zakona o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 23/17, 30/19 i 33/21) definisano preusmjeravanje, redovnog učenika koji je tokom ukupnog dotadašnjeg srednjeg obrazovanja u učenju postigao uspjeh najmanje 4,00 i ima primjerno vladanje, ima pravo podnijeti zahtjev za preusmejravanje na obrazovanje za zanimanje "koje izabere u istoj ili drugoj srednjoj školi. Stav 2. navedenog člana glasi da Odluku za ucenika iz stava 1. ovog člana donosi nastavničko vijeće srednje škole, uzimajuci u obzir pedagoške standarde i normative, te preporučujemo da naredne skolske godine, ukoliko budu ispunjeni uslovi odredbi gore navedenog člana zakonskog propisa, stranka se obrati Nastavničkom vijeću srednje škole koju želi upisati - istakli su u odgovoru iz ministarstva.

No, majka Lejla tvrdi da neće odustati od "zahtijeva da dijete već ove godine prebaci u školu u Vogošću, obzirom da joj je dijete bolesno, zbog čega, u tom slučaju planira uraditi sve što može da mu pomogne". 

- Nadalje, podnositeljica gore navedene molbe je dana 22.08.2023. godine, ponovo se obratila Ministarstvu sa molbom broj: 11-34-37261 od 22.08.2023.godine, navodeci novi izbor upisa učenika u srednju školu odnosno da se malodobni učenik upiše u JU Srednjoškolski centar Vogošća, kao i sa dopunom dokumentacije navedene molbe od 25.08.2023.godine.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju obavijestili smo podnositeljicu molbe aktom broj: 11-04/01- 34-37261-1/23 od 31.08.2023. godine, u kojem se navodi da pored zakonskih i podzakonskih odredbi koje se odnose na upis učenika u 1. razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo, iz dostavljene dokumentacije nisu vidljivi dokazi da ispunjava uslov koji je definisano članom 18. stav 1. Odluke o kriterijima za upis učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 20/23) pod tačkom b), te nije moguće udovoljiti molbi. Shodno gore navedenom, istićemo sljedeće: da je malodobni učenik u prvom upisnom roku za upis učenika u 1. razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo, putem informacionog sistema (online) Emis izabrao 22.06.2023.godine:                    Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, Rukovalac građevinskih i pretovarnih masina, JU Srednjoskolski centar '"Nedžad Ibrišimović", Obrađivač materijala na CNC masinama, JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, Vozač motornih vozila.

Izvršena promjena škole

Dalje, 22.06.2023.godine, malodobni učenik je u informacionom sistemu Ernis izvršio promjenu škola i to:

JU Srednjoskolski centar "Nedžad Ibrisimovic", Obrađivač materijala na CNC mašinama, JU Srednja škola metalskih zanimanja, Operator na CNC alatnim mašinama, JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane veterine i uslužnih djelatnosti, voćar. Nakon izvršene izmjene škola odnosno upisa na 1. roku, učenik je sa ukupnim brojem bodova tokom osnovnog školovanja primljen u Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović", Obrađivač materijala na CNC mašinama, a koju je i postavio u sistemu kao prvi izbor škole - istakli su iz ministarstva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.