open-navfaktor-logo
search
Dali pojašnjenje
Ministarstvo obrazovanja se oglasilo o nazivanju BiH "državnom zajednicom" u udžbeniku: Nije usamljen incident
Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine oglasilo se o slučaju gdje se u udžbeniku "Društvo" za 5. razred osnovne škole u FBiH, Bosna i Hercegovina naziva "državnom zajednicom", a Banja Luka navodi kao "glavni grad" entiteta Republika Srpska.
11.09.2023. u 16:18
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Kapidžić traži odgovornost: Djeca u osnovnoj školi uče da je BiH "državna zajednica"

- S obzirom na široko interesovanje, želimo naglasiti da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) već prepoznalo problematiku loših, zastarjelih i netačnih udžbenika u našem obrazovnom sistemu. Ovaj slučaj, koji je danas u fokusu, nažalost, nije usamljeni incident - navedeno je u saopćenju.

Napomenuli su da "podučavanje učenika nikako ne bi trebalo biti isključivo usmjereno na udžbenike", te da su "udžbenici samo jedan od mnogih tekstualnih nastavnih resursa koji su na raspolaganju nastavnicima kako bi pripremili i izveli efikasne nastavne časove".

- Imajući u vidu da su nastavnici stručnjaci u svojim oblastima, uvjereni samo da su sposobni prepoznati materijalne greške i da će ih ispraviti u svojim nastavnim planovima.

Također, napominjemo da je Udžbenik Društvo za 5. razred osnovne škole Izdavačke kuće "Bosanska knjiga" Sarajevo odobren 24. juna 2008. godine u sklopu Javnog konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika i radnih listova za 5. razred devetogodišnje osnovne škole, koji je objavljen 17. januara 2008. godine. Svi kantoni su dali suglasnost na njegovu upotrebu. U Kantonu Sarajevo, saglasnost za njegovu upotrebu dao je ministar Safet Kešo, a potpis na odobrenju stavljen je od strane federalne ministrice obrazovanja i nauke, Melihe Alić - istaknuto je u saopćenju.

Naveli su da FMON trenutno radi na pripremi paketa udžbenika koji će proći kroz pažljiv proces superrecenzije. Osvrnuli su se i na brisanje sa spiska odobrenih udžbenika.

- Odluka o brisanju sa Spiska odobrenih udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava ne može se donijeti bez traženja mišljenja superrecenzenata. Prilikom formiranja tročlanog tima superrecenzenata za pojedini udžbenik, vodi se računa da u timu budu zastupljeni predstavnici nastavnika praktičara i po mogućnosti nastavnika metodičara za konkretan nastavni predmet sa univerziteta, sa najmanje deset godina iskustva u nastavi. U slučaju da Ministarstvo, na prijedlog Koordinacije, donese odluku o brisanju udžbenika sa Spiska, recenzenti koji su dali pozitivne ocjene o udžbeniku ne mogu više biti angažirani na ovim poslovima.

Ukoliko se postojeći udžbenici pokažu kao neadekvatni, predložit ćemo da se svi povuku s liste odobrenih udžbenika - naveli su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Istakli su da će se zalagati da pitanje udžbenika i politike izbora udžbenika bude na dnevnom redu ministarstava obrazovanja svih kantona, ali i FMON.

- Također je bitno vratiti u FMON i Sektor za udžbeničke politike kojeg je politika predhodne Vlade FBiH ukinula.

Do tada apelujemo na nastavnike da uočene greške u nastavnim materijalima isprave i prijave nadležnom ministarstvu, prije nego što ih koriste u svojim nastavnim aktivnostima - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.