open-navfaktor-logo
search
Rok za prijavu 30 dana
Ministarstvo odbrane BiH objavilo javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je u petak, 17. marta, javni oglas za prijem 440 kandidata (djevojaka i mladića) u profesionalnu vojnu službu (PVS) u sklopu Oružanih snaga BiH (OSBiH).
18.03.2023. u 10:25
get url
text

Rok za prijavu na ovaj oglas je 30 dana od dana objavljivanja na službenoj stranici Ministarstva (17. marta 2023. godine), a potencijalni kandidati apliciraju za posao u početnom činu vojnika s mogućnošću profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri.

Radi se o formacijskim mjestima u OSBiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, kao i iz reda ostalih, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Kako iz resornog ministarstva navode, na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu trećeg i četvrtog stepena, a da nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina te da ispunjavaju uvjete oglasa raspisanog za određeno formacijsko mjesto.

Kandidati koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole uz prijavu na javni oglas, mogu dostaviti dokaz da pohađaju završni razred srednje škole, sa nazivom vrste škole i zvanja koje stiču.

- Ministarstvo odbrane BiH na ovaj način pruža mogućnost i pogodnost mladićima i djevojkama u BiH, koji ispunjavaju uvjete i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju izazovan posao sa sigurnom plaćom i mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri u Oružanim snagama BiH – navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako nadalje navode, potrebne informacije i obrasce za prijavu kandidati mogu preuzeti na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane BiH ili lično dobiti od centara za regrutovanje i tranziciju.

Prema utvrđenim kriterijima, izbor kandidata vrši Komisija za izbor vojnika u OSBiH, koju imenuje ministar odbrane BiH, dok se selekcija i izbor kandidata realiziraju u sklopu tri faze testiranja i provjera, te osnovnu vojničku obuku.

Testiranja kandidata će biti realizirana u centrima za regrutovanje u: Sarajevu - kasarna Rajlovac, Banjoj Luci - kasarna Kozara, Čapljini - kasarna Božan Šimović i u Tuzli - vojna baza Aerodrom Dubrave.

Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju sa najuspješnijim kandidatima i, nakon završenog intervjua, izvršiti izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku.

Kandidati koji uspješno završe osnovnu vojničku obuku primaju se u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, a na formacijska mjesta na koja budu izabrani u procesu prijema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.