open-navfaktor-logo
search
Veliki interes
Ministarstvo odbrane BiH: U profesionalnu vojnu službu prima se 500 osoba, prijavilo se 840 kandidata
Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama BiH (OSBiH), zaključno s današnjim danom, prijavilo se 840 osoba, kandidata za posao u početnom činu vojnika, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH).
28.04.2022. u 17:31
get url
text

Radi se o javnom oglasu raspisanom za prijem 500 kandidata u PVS, koji je raspisan 25. marta i bio otvoren do 24. aprila. Kako iz Ministarstva odbrane navode, spomenuti broj prijava nije i konačan, budući da još pristižu putem preporučene pošte.

Kandidati, koji prilože svu potrebnu dokumentaciju i koji, u skladu s kriterijima oglasa, ispunjavaju opće i posebne uvjete, bit će pravovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja, početku osnovne vojničke obuke i drugim relevantnim informacijama.

Testiranja kandidata će biti obavljena u centrima za regrutovanje u: Sarajevu - kasarna "Rajlovac", Banjoj Luci - kasarna "Kozara", Čapljini - kasarna "Božan Šimović" i Tuzli - vojna baza "Aerodrom Dubrave".

Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju s najuspješnijim kandidatima i nakon završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku.

Za najuspješnije kandidate, na listama uspješnosti, Ministarstvo odbrane BiH će organizirati zdravstvene preglede i izvršiti osnovnu sigurnosnu provjeru.

VEZANI TEKST  - MOBiH i ove godine raspisuje konkurse za školovanje na stranim vojnim akademijama

U skladu s kriterijima javnog oglasa, na osnovnu vojničku obuku bit će upućeni kandidati koji budu oglašeni zdravstveno sposobnim za vojnu službu, odnosno koji prođu odgovarajuće sigurnosne provjere.

Osnovna vojnička obuka bit će realizirana u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću po planu osnovne vojničke obuke.

Kandidati, koji uspješno završe osnovnu vojničku obuku, primaju se u PVS u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja budu izabrani u procesu prijema.

Prilikom odabira kandidata za prijem u PVS, između ostalog, vodit će se računa o ravnopravnoj spolnoj zastupljenosti, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.