open-navfaktor-logo
search
Otvoreno nebo
Ministarstvo odbrane najavilo posmatrački let iznad BiH
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti posmatrački tim oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. jula 2023. godine, obaviti posmatrački let nad teritorijom BiH.
14.07.2023. u 11:12
get url
text

- Ova aktivnost predstavlja realizaciju obaveza Međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo", čiji potpisnik je i Bosna i Hercegovina, te obavještavamo građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz učešće pratećeg tima Oružanih snanga BiH - saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ugovor "Otvorenog neba" je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljanje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijele teritorije zemlje koja je predmet preleta, s ciljem ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno učestvuje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.