open-navfaktor-logo
search
Nejasno postupanje
Ministarstvo odbrane: Zašto MUP RS-a pravi popis pripadnika OSBiH
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji žive na teritoriji RS-a i tražio od istih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija.
14.03.2022. u 11:47
get url
text

S obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način, saopćili su iz Ministarstva odbrane BiH.

- Posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OSBiH iz reda bošnjačkog naroda. Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OSBiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija. MOBiH je uputilo navedena saznanja nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje - navodi se u saopćenju. 

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač kazao je ranije za RTRS kako "uputstvom MUP-a RS-a iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, definisano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja sigurnosnom situacijom".

On je napomenuo da je jedno od ključnih načela za uspješan rad policije na sigurnosnom sektoru, načelo poznavanja lica i teritorije.

Tako entitetska policija djeluje po uputstvu iz ratnih godina kada su njeni pripadnici ratne zločine širom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je u subotu da je realnost da su Bošnjaci u bh. entitetu RS veoma zabrinuti trenutnom situacijom, te da danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

- Na terenu pripadnici policije već izvjesno vrijeme evidentiraju pripadnike Oružanih snaga BiH, Bošnjake, što se može smatrati dodatno kao aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme. Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna sigurnosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima. Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta RS, onda je prilično jasan ishod imajući u vidu iskustva iz nedavne prošlosti - kazao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.