open-navfaktor-logo
search
Uputili obavještenje
Ministarstvo: Osnovne škole u ZDK da racionalno iskoriste stare udžbenike, roditelji da ne kupuju nove
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona uputio je obavještenje o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola u ovom kantonu u kojem su, između ostalog, pozvali roditelje đaka od prvog do petog razreda da ne nabavljaju udžbenike za ove razrede.
29.08.2023. u 15:41
get url
text
Udžbenici za osnovne škole
Udžbenici za osnovne škole

Od škola su zatražili da racionalno iskoriste sve udžbenike koji su nabavljeni prethodnih godina, a ukazali su i na pokrenute i planirane nabavke udžbenika za osnovce. 

- Resomo ministarstvo obavještava sve osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona da udžbenike koji su prethodnih godina nabavljeni racionalno iskoriste te na taj način zadovolje potrebe učenika, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe. Takoder, očekujemo od nastavnika razredne nastave da u ovom periodu, u slučaju eventualnog manjeg broja udžbenika, ne insistiraju na nabavci istih, te da u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa koriste i druge izvore znanja. Pri tome obavještavamo roditelje učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole da u narednom periodu ne nabavljaju udžbenike za navedene razrede - navedeno je u saopćenju Draženke Subašić, ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. 

Iz Ministarstva su nadalje podsjetili da su prethodnih godina nabavljali udžbenike, pa su tako nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, te da će se ti udžbenici koristiti i ove školske godine.

Napomenuli su i da su poduzeli sve kako bi pripremili proceduru nabavke udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnog obrazovanja, čim novac s federalnog nivoa, namijenjen Zeničko-dobojskom kantonu, bude operativan.

- Ministarstvo je pokrenulo proceduru nabavke udžbenika za učenike osmog razreda i u tu svrhu izdvojilo 300.000 KM. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udžbenika za učenike sedmog razreda, i u tu svrhu je izdvojeno 486.150 KM. Također, želimo naglasiti da su lokalne zajednice, što je postala uobičajena praksa, nabavljale udžbenike za učenike prvih razreda osnovnog obrazovanja - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.