open-navfaktor-logo
search
Demantiraju Lavrova
Ministarstvo sigurnosti: Nijedan državljanin BiH ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćilo je da se nijedan dražavljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi na području Ukrajine.
18.02.2022. u 16:43
get url
text

- Povodom više upita medija i zahtjeva za komentar vezano za izjave o navodnom regrutiranju i upućivanju plaćenika iz BiH u Ukrajinu, Ministarstvo sigurnosti BiH saopćava slijedeće:

U ovom trenutku, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin BiH ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga - naveli su iz Ministarstva.

VEZANI TEKST - Lavrov: Plaćenici iz BiH u Ukrajini; Turković: Tražit ćemo odgovor od Ambasade Rusije

Podsjetimo, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je kako "Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz Kosova, Albanije i iz Bosne". 

Reagirala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je poručila da će to ministarstvo poslati upit Ambasadi Rusije u BiH u vezi s izjavom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da Moskva ima informacije da su plaćeni vojnici sa Kosova, Albanije i iz Bosne i Hercegovine poslati u Donbas.

- Ako ministar Lavrov ima informacije nadamo se da ih je podijelio sa bh. sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost - poručila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.