open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove Francuske: Dešavanja u entitetu RS napad na ustavni poredak i jedinstvo BiH
AUTOR: Faktor
22.04.2024. u 16:51
get url
text
Ambasada Francuske u Sarajevu
Ambasada Francuske u Sarajevu
Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona Republike Srpske, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, navodi se u saopćenju francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.
Francuska će, dodaju u saopćenju, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
- Francuska poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet Republiku Srpsku da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja. Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini. Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje za dobrobit svih njenih građana - navedeno je u saopćenju Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.