open-navfaktor-logo
search
Bez odlaganja
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje dalo preporuke školama kad djecu trebaju slati na Psihijatriju KCUS-a
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dostavilo je 4. maja svim osnovnim i srednjim školama preporuke za rad sa učenicima i roditeljima učenika nakon kriznog, tragičnog događaja u Srbiji.
09.05.2023. u 19:49
get url
text

U aktu se navodi da odmah po saznanju da učenik prijeti ili na neki način izvijesti da će učiniti neku radnju na vlastitu štetu ili da će na neki način ugroziti druge osobe svi koji imaju to saznanje dužni u obavijestiti direktora koji zatim poziva roditelje učenika koji pokazuje neprihvatljivo ponašanje i nadležnu policijsku upravu.

- Učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način, odmah, bez odlaganja se šalje, u pratnji roditelja, na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a. Škola je u obavezi napisati preporuku za pregled na Klinici uz kratko obrazloženje i opis ponašanja kao i razlog zašto se učenik upućuje na pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju - navedeno je.

Odmah po završetku pregleda, dodaje se u aktu, roditelj obaviještava školu o mišljenju psihijatra. 

- Ako psihijatar procijeni da nije potrebno da dijete/učenik podršku dobije na Klinici neophodno je osigurati stručnu podršku psihologa u školi te obavezno obavijestiti nadležne Centre za mentalno zdravlje - navodi se.

Također se navodi da ukoliko ukoliko roditelj odbija saradnju na bilo koji način direktor škole je u obavezi da obavijesti nadležnu službu socijalne zaštite.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.