open-navfaktor-logo
search
Problemi pacijenata
Ministarstvo zdravstva FBiH će tražiti više novca za Fond solidarnosti kako bi svi pacijenti dobili lijekove
U javnosti se vrlo često postavlja pitanje do kada će humanitarne organizacije prikupljati novac od građana kako bi na liječenje u inostranstvo poslali bolesne građane Federacije iako postoji Fond solidarnosti pri Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.
13.10.2023. u 08:47
get url
text

Građani se pitaju i kako je moguće da manji bh. entitet RS omogući oboljelima od cistične fibroze besplatan lijek dok u FBiH taj lijek na godišnjem nivou košta 250.000 eura, dakle nije na esencijalnoj listi.

- U toku je priprema akta za izradu budžetskog zahtjeva za narednu godinu, kojim će Federalno ministarstvo zdravstvo tražiti povećanje finansijskih sredstava za Fond solidarnosti FBiH, sukladno zahtjevu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a koje bi omogućilo da svi pacijenti blagovremeno ostvare pravo na lijekove i usluge koje se finansiraju iz ovog Fonda - rečeno nam je u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Dodaju kako je Vlada Federacije BiH od preuzimanja dužnosti u maju ove godine u prioritet uvrstila rješavanje problema oboljelih od rijetkih, te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.

Ukazuju kako ćese se raditi na iznalaženju dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Osvrnuli su se na rad Fonda solidarnosti FBiH.

- Programe Fonda solidarnosti implementira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, a namjene sredstava ovog fonda su jednakomjerno finansiranje najsloženijih oblika visokodiferencirane zdravstvene zaštite, prioritetnih programa od interesa za Federaciju BiH.

Iz ovog fonda finansira se i nabavka skupih lijekova a što podrazumijeva i nabavku citostatika za liječenje malignih oboljenja. Fond solidarnosti se finansira novcem prikupljenim po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i sredstvima Federalnog budžeta - kažu u Ministarstvu.

Stopa izdvajanja iz doprinosa za zdravstveno osiguranje za namjene federalnog fonda solidarnosti od 2013. do 2023. godine iznosi 10,20 posto.

- To podrazumijeva da se dio doprinosa zdravstvenog osiguranja u iznosu od 10,20 posto uplaćuje na poseban račun ZZO FBiH i to za namjene Fonda solidarnosti. Isti iznos novca morao bi se uplaćivati i iz budžeta FBiH.

Međutim, ovu zakonsku obavezu izdvajanja iz Budžeta FBiH, a na način kako je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju, nije bilo moguće ispoštovati iz razloga stalno prisutne deficitarnosti sredstava federalnog budžeta. Do sada je ovo izdvajanje na godišnjem nivou iznosilo oko 20 posto od propisane zakonske obaveze - objašnjavaju u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Upozoravaju kako se situacija sa finansiranjem ovog fonda znatno usložnjava upravo zbog dugogodišnjeg neispunjavanja zakonske obaveze Vlade Federacije BiH po pitanju jednakomjernog finansiranja ovog fonda iz Federalnog budžeta, u istom iznosu u kojem se prikupe i sredstva doprinosa, a saglasno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju što direktno utječe na obim i vrstu prava osiguranika koji se finansiraju iz ovog fonda.

- Ovo Ministarstvo je o problematici finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguranja informiralo Vladu FBiH i u 2022. godini kada je, između ostaloga, usvojen Zaključak da se zadužuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da razmotri mogućnosti sukcesivnog i kontinuiranog izdvajanja većeg iznosa novca iz Budžeta Federacije BiH za ZZO FBiH, za namjene Fonda solidarnosti FBiH, a prilikom izrade budžeta FBiH u narednim fiskalnim godinama.

Na osnovu ovog zaključka, u budžetu za 2023. godinu, povećan je transfer za fond solidarnosti za 5.000.000 KM u odnosu na prethodne godine, što ukupno iznosi 33,5 miliona KM - rekli su u Ministarstvu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.