open-navfaktor-logo
search
Put pacijenta
Ministarstvo zdravstva KS naredilo prelazak na elektronske uputnice: Ko je o tome uopće obaviješten?
Redakciju Faktora jutros je nazvala pacijentica koja se pokušala naručiti na pregled kod specijaliste u jednoj od zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Ali, kako nam je kazala, to joj nije uspjelo.
24.02.2023. u 20:43
get url
text

- Medicinska sestra, koja mi se javila na telefon rekla je kako su dobili dopis od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da se pacijenti više ne mogu naručiti direktno, nego preko ljekara porodične medicine u domu zdravlja kojem, prema mjestu stanovanja, pripadaju, a koji će nakon provjere termina, obavijestiti zdravstvenog osiguranika - ispričala je pacijentica.

Ministarstvo zdravstva KS krajem prošlog mjeseca obavijestilo je sve zdravstvene ustanove na nivou KS o prelasku na elektronske uputnice.

No, pitanje koje se neminovno nameće je - zašto o tome nisu obaviješteni pacijenti čime bi se spriječilo njihovo bespotrebno maltretiranje?

- I ranije je bilo da se sve uputnice generiraju od ordinirajućeg ljekara porodične medicine. Prema anamnezi ljekara porodične medicine pacijent se ili zbrinjava na primarnom zdravstvenom nivou u domu zdravlja, ili ukoliko je procjena ljekara za uslugama koje pripadaju sekundarnom ili tercijarnom sektoru, odnosno bolničkim uslugama, doktor piše uputnicu prema tom nivou – navodi Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Što se tiče Dom zdravlja, Šarkić kaže "kako oni ne mogu komentarisati naredbu ili odluku (na koji način je to već formulisano) Ministarstva zdravstva KS".

- Činjenica je da Dom zdravlja generira i elektronske i papirne uputnice, jer se znalo dešavati da prema KCUS-u ne prođe elektronska uputnica, iako je softver postavljen 2013. godine. Namjera je tada bila da kompletan sistem bude informatički uvezan. To je nešto što sprečava gužve i olakšava posao i našim ljekarima. Nažalost, mi još uvijek moramo u većini slučajeva generirati i elektronsku i staru (papirnu) uputnicu - kazao je Šarkić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.