open-navfaktor-logo
search
Dragan Vučetić
Ministarstvu pravde BiH upućena dokumentacija: Hoće li Bugarska izručiti bivšeg Dodikovog savjetnika
Okružni sud u Banjoj Luci danas u prijepodnevnim satima otpremio je svu traženu ekstradicijsku dokumentaciju sa prijevodom Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine radi dostavljanja iste nadležnim organima Bugarske sa molbom za izručenje Dragana Vučetića, bivšeg direktora firme Nikola Tesla i nekadašnjeg savjetnika Milorada Dodika koji je uhapšen na aerodromu u Sofiji 16. novembra.
01.12.2022. u 14:46
get url
text

- Ministarstvo pravde BiH nadležno je da svu potrebnu dokumentaciju sa prevodom dostavi nadležnim organima Bugarske uz molbu za izručenje osumnjičenog Dragana Vučetića prema odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji - precizirali su iz suda.

Po ovoj Konvenciji, kažu dalje iz suda, molba za izručenje sa dokumentima treba biti dostavljena u roku od 18 dana od dana lišenja slobode.

- Taj rok ni u kom slučaju ne može biti duži od 40 dana, računajući od vremena lišenja slobode osumnjičenog, u suprotnom bi isti bio pušten na slobodu - objašnjavaju iz Okružnog suda u Banjoj Luci za Capital. 

Iz ovog suda su podsjetili da su 24. novembra primili dopis Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i fax Ministarstva pravde BiH da je osumnjičeno lice D. V. lišeno slobode 16.11.2022. godine na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sofija nakon čega je odmah pristupio prikupljanju tražene ekstradicijske dokumentacije i prevoda iste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.