open-navfaktor-logo
search
Ugodno s korisnim
Ministra Delića i zastupnici i novinari pitaju ko je i koliko puta iz Vlade KS išao u Dubai, on ne odgovara
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ovih dana ponovo boravi u Dubaiju gdje se održava svjetski sajam EXPO 2020 na kojem je učešće uzela i Bosna i Hercegovina posredstvom Vlade Kantona Sarajevo u što je uloženo oko 4,5 miliona maraka.
24.03.2022. u 08:28
get url
text

Podsjećamo, u decembru je obilježen nacionalni dan Bosne i Hercegovine u Dubaiju na EXPO 2020.

Tada su delegaciju BiH činili predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, ministar privrede Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, premijer KS Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof. dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice. Saopćeno je to tada iz Vlade KS.

VEZANI TEKST - Nacionalni dan BiH na EXPO-u: Bosna i Hercegovina može svima biti pouzdan partner

Pitali smo ministra Delića koliko je novca potrošeno na karte za Dubai, ko je od članova Vlade KS te zastupnika iz Skupštine KS išao u Dubai na EXPO, a da su karte kupljene od sredstava iz budžeta KS, te koliko puta su išli članovi Vlade u Dubai.

Međutim odgovore nismo dobili.

Osim u decembru kada je obilježen nacionalni dan BiH, premijer Forto je u Dubaiju bio i početkom marta.

Dok je ministar Delić u Dubaiju, sudeći prema objavama na Facebooku, bio i u drugoj polovini februara. Početom februara je u Dubaiju bio i ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Pitali smo zastupnike da li smatraju da su transparentno prikazani troškovi EXPO-a, te da li su opravdana potrošena sredstva.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da je još 29. decembra tražio informaciju, odnosno spisak osoba kojima Vlada KS plaća put i troškove smještaja u Dubaiju na sajmu EXPO 2020.

- Dakle prije skoro tri mjeseca sam tražio da mi dostave spisak svih osoba kojima je Vlada Kantona Sarajevo platila put i troškove smještaja u Dubai na sajam EXPO 2020, sa obrazloženjem, osnovom i razlozima putovanja za svakog pojedinačnog putnika, kao i tačan iznos troškova za tu namjenu prema dostavljenim fakturama. Nažalost, do danas nisam dobio odgovor – kazao je Zahiragić te dodao:

- Znate kako naš narod kaže: "Gdje vam puno obećaju, ponesite malu kesu." Kasni odlazak na EXPO je bio pompezno najavljen, predstavljen kao historijska stvar. Čak smo ih kao opozicija podržali u tome. Međutim do danas nismo vidjeli niti jednu korist za Kanton Sarajevo od ovog projekta. Osim što su predstavnici vlasti odlazili na tematsku ekskurziju u Dubai, koju smo svi skupa skupo platili. Vidjeli smo i štand koji se nalazi na marginama samog sajma, a koji je u odnosu na druge štandove, čak i štandove država iz regiona, ispod svakog nivoa reprezentativnosti.

Zahiragić ističe da je puno netransparentnosti pratilo cijeli projekat.

- Čak sam lično, a radi pitanja koja sam postavljao u vezi s EXPO-om, napadan od ministara i pozicionih zastupnika. Toliko su daleko i drsko otišli da su čak i sam ugovor, a kojim se troše naša sredstva, milioni maraka, predstavili državnom tajnom, što može proći možda kod njihovih glasača, ali ne može čak ni kod prosječno obrazovanog čovjeka. Svakako, kada sve to završi, tražit ćemo izvještaj o svakoj utrošenoj marki i sve egzaktne podatke – zaključuje Zahiragić.

VEZANI TEKST - Pod velom tajni koga Delić vodi na EXPO u Dubai i kako se troši novac građana KS

Zastupnik Zvonko Marić kaže da "imamo fina promotivna putovanja koja se demonstriraju, a da ćemo vidjeti kolika će biti obećanja od EXPO-a".

- Sudeći prema onome kako su nam akteri i promotori tog sajma rekli, šta se sve govorilo, a znamo da se potrošilo skoro pet miliona maraka do sada, očekujem da mi u KS i u BiH nećemo imati nikakvih problema. Očekujemo to s obzirom na ono što su nam na tom EXPO-u predstavili. Ja poslije toga, ako će se to desiti, podržavam, ali ako je ovo samo u svrhu promocije i putovanja koja su bespotrebna, za šta se to čini? Neobjašnjiva su ta učestala putovanja, da vidimo šta će se desiti. Razgovarao sam sa nekoliko kolega, želimo da znamo i vidimo koji su to rezultati tog EXPO-a i oni su dužni kao izvršna vlast koja je dobila podršku da nas tamo predstave, da nam daju periodične izvještaje osim podobnih portala koji izvijeste da je neko otputovao u Dubai – kaže Marić.

Ranije se spominjalo kako su svi ministri u Vladi KS imali priliku da otputuju u Dubai, ali nije poznato koliko njih je pristalo na tu ponudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.