open-navfaktor-logo
search
U Sarajevu
Ministri BiH i Crne Gore potpisali memorandum: Slijedi gradnja mostar preko Tare, put od Huma do Foče...
Memorandum o razumjevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore potpisan je danas u Sarajevu.
22.12.2022. u 18:01
get url
text
Vojin Mitrović i Ervin Ibrahimović
Vojin Mitrović i Ervin Ibrahimović

Dokument, kojim se definiraju modaliteti saradnje dvije zemlje u toj oblasti, potpisali su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Crne Gore.

Ministar Mitrović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će potpisani dokument omogućiti da se pristupi izgradnji mosta Hum-Šćepan Polje, te završetak dionice puta od Foče do Huma, dužine oko 20 kilometara.

VEZANI TEKST - Bevandina ucjena: Ministarstvo finansija BiH zbog novca za RTV Herceg-Bosne stopiralo međudržavni projekat?

- Mi smo uradili projekte i za most i za put i osigurali sredstva, tako da smo stvorili pretpostavke da timovi, koji budu radili, mogu dalje nastaviti kako bi se konačno pristupilo finalizaciji ovog projekta – kazao je Mitrović.

Podsjetio je kako je za dionicu puta od Huma do Foče zadužen RS, odnosno "Putevi RS" te da je taj projekt u vrhu prioriteta, izražavajući očekivanje da će to biti na zadovoljstvo svih građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te u funkciji približavanja i jačanja saradnje dvije zemlje.

Svečani čin potpisivanja Memoranduma pozdravio je i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Crne Gore Ervin Ibrahimović, naglašavajući kako Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju izvanredne bilateralne i prijateljske odnose.

- Vjerujem da smo danas napravili veliki iskorak i da će obje države u narednom periodu dati snažan akcenat, ne samo na izgradnji ovog mosta, nego i ostalih infrastrukturnih projekata koji povezuju dvije države – istaknuo je Ibrahimović.

Potcrtao je kako je potpisani memorandum, istovremeno, poticaj i za nastavak priče o Jadransko-Jonskom autoputu, kao i o inicijativi za izgradnju željezničke pruge između Nikšića i Čapljine.

Ibrahimović je ukazao i na značaj koji saobraćajna infrastruktura ima za daljni rast i razvoj turističkih kapaciteta i razmjene na tom planu, ocijenivši kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore primjer na zapadnom Balkanu kako dvije države trebaju da njeguju prijateljske odnose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.