open-navfaktor-logo
search
Tema - koronavirus
Ministri iz HDZ-a nisu došli na sjednicu Predsjedništva BiH: Animozitet prema Komšiću iznad brige za građane?!
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na zahtjev člana Šefika Džaferovića, održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj su doneseni zaključci u vezi s mjerama koje će biti poduzete s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa i za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.
16.03.2020. u 21:50
get url
text

Iako u preventivnoj samoizolaciji, jer je nedavno boravio u Kanadi, sjednicom je putem video-linka predsjedavao Željko Komšić. 

Pozvani su, ali sjednici nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a. Tačnije, državni ministar finasija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević te ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić. 

Umjesto ministara sa stranačkom iskaznicom HDZ-a, došli su zamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić, zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić i sekretar Ministarstva zdravstva FBiH Snježana Bodnaruk. 

Šta god da je razlog izostanka HDZ-ovih ministara, strah od koronavirusa sigurno nije. Čak da je Komšić i zaražen, sjednicu je vodio putem video-linka, a medicini do sada nije poznat slučaj zaraze na daljinu. Bit će da je razlog upravo taj što je Komšić predsjedavajući Predsjedništva.  

Politički animozitet članova HDZ-a na visokim državnim funkcijama koji ispoljavaju spram Komšića i ovog puta je očito prevagnuo nad realnim i neodložnim potrebama bh. građana u cijelosti. Uz najbolje namjere teško je donijeti racionalan zaključak da su svi imali neke preče i neodložne obaveze. 

Prisustvo ministrice Gudeljević bilo je, primjera radi, važno jer bi ona trebala biti na čelu štaba koji će se baviti zdravstvenim mjerama. Bar tako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio na sastanku koji je u petak održan u Doboju. Ministar Mandić je na čelu Kriznog štaba FBiH, a budući da se govorilo i o ekonomskim mjerama i finasijama, valjda je trebao biti prisutan i državni ministar Bevanda. 

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministri Fahrudin Radončić, Bisera Turković i Staša Košarac, entitestki premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Masović, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić...

VEZANI TEKST - Okončana vanredna sjednica Predsjedništva BiH, Džaferović i Dodik uputili poruke građanima

Zaključci koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine su: 

1. Razmatrajući aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa pandemijom COVID-19, Predsjedništvo BiH ocjenjuje da institucije u Bosni i Hercegovini pravovremeno reagiraju i poduzimaju niz mjera kojima se sprečava širenje epidemije. Predsjedništvo BiH podržava napore nadležnih institucija u vezi sa krizom. 

2.  Predsjedništvo BiH traži od svih institucija da nastave sa aktivnostima i da urgentno poduzimaju potrebne mjere, u skladu sa stepenom opasnosti.

3.  Predsjedništvo BiH očekuje od Vijeća ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini te da se u skladu sa ovim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje. 

4.  Predsjedništvo BiH će biti u kontinuiranom kontaktu, te smatra da i druge institucije moraju ostati u kontinuiranoj komunikaciji kako bi osigurali blagovremeno donošenje odluka i reagovanje na krizu.      

5.  Predsjedništvo BiH smatra da je donesena odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna i da je treba na dnevnom nivou analizirati i u skladu sa potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija dopunjavati.

6. Predsjedništvo BiH podržava inicijativu za uvođenje karantina na graničnim prelazima, uz spremnost da odobri vojnu opremu na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija.

7. Promet roba treba regulisati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv COVID-19.

8. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se broj graničnih prelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet roba a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

9. Predsjedništvo BiH naređuje Oružanim snagama BiH da stave na raspolaganje sve svoje resurse za potrebe zaštite od pandemije. Upotreba resursa OS BiH će se definirati posebnim odlukama Predsjedništva BiH a na zahtjev nadležnih institucija.

10.  Predsjedništvo BiH traži od svih građana i pravnih lica da se strogo pridržavaju uputa nadležnih institucija o ponašanju u ovoj situaciji.

11. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta i lokalnih zajednica da hitno poduzmu mjere iz vlastite nadležnosti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

12.  Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji.  

13. Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije će razmotriti mogućnost upotrebe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortizovanja efekata ove krize.

14. Predsjedništvo BiH od nadležnih nivoa vlasti očekuje da u skladu sa svojom nadležnošću donose odluke o radu javnih službi, te kretanju i okupljanju ljudi.

15. Predsjedništvo BiH poziva državljane BiH, koji borave u inostranstvu da odlaže svoje dolaske i posjete BiH u periodu intenzivnih mjera na suzbijanju širenja COVID-19.

16. Predsjedništvo BiH poziva Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVIDA-19.

17. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, kantonalnih i vlade Brčko Distrikta, sačini listu urgentnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv COVID-19.

18. Predsjedništvo BiH zadužuje sve nadležne institucije da na sedmičnom nivou dostavljaju informaciju o realizaciji zaključaka i definisanih operativnih mjera.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.